PLE MUNICIPAL 24 DE MARÇ 2025

PLE ORDINARI DE L'AJUNTAMENT DE SABADELL, MARÇ 2025 

A les quatre de la tarda s'ha portat a terme el Ple municipal del mes de març. El grup municipal Junts per Sabadell a través del portaveu Lluís Matas i de la regidora Katia Botta s'han posicionat amb els següents termes:    

Sindicatura de Greuges de Sabadell - Informe Memòria Anual 2024

Lluís Matas: “En primer lloc agrair la feina de la Sindicatura de Greuges de Sabadell; al síndic Josep Escartín i a l’equip que la configuren. La Sindicatura no només dona veu a qui no és escoltat, sinó que també ens posa davant del mirall de la sovint massa complexa relació entre l’administració i l’administrat.  I és per això que les recomanacions de la Sindicatura les entenem com una important aportació per millorar la tasca de l’Ajuntament pel que fa a la transparència, la qualitat democràtica, la bona gestió i la voluntat de servei. 

La memòria que ens presenten es un símptoma de qualitat democràtica i de feina sistemàtica i constant. Els més de 300 expedients oberts i les gairebé 4.000 interaccions amb la ciutadania en són una bona prova. I com ens recorda el síndic “si tota aquesta feina no es tradueix en que l’administració no corregeixi la seva manera de fer en alguns àmbits la feina de la Sindicatura no serà del tot plena”. “

Moció del GM del Partit Popular perquè es prenguin mesures contra la reincidència.

Lluís Matas: “Els tres motius pel nostre sentit del vot: el primer perquè el que ens proposen al primer dels acords ja s’està fent i precisament a instàncies de Junts per Catalunya. 

La setmana passada Junts per Catalunya va iniciar les negociacions amb la resta de grups del Congrés de Diputats per tancar la proposta de llei que ha de fer front a la multireincidència una vegada s’ha exhaurit el període de presentació d’esmenes al primer text. 

Una proposta legislativa de Junts que precisament vol donar resposta a la multireincidència, és a dir, demanem més seguretat i a la vegada dotar-nos d’eines per fer-la més efectiva també des dels municipis perquè com deia la diputada Madrenas “delinquir no pot sortir de franc i els que delinqueixen han de saber que qui la fa la paga, perquè si se saben impunes, continuaran delinquint”. 

Una proposta que va en la direcció d’atacar, per una banda, la impunitat dels delinqüents; i per altra, tenir més eines i facilitar la feina als jutges per aconseguir condemnes més efectives. Un text que diu que si s’han comès 3 furts anteriorment, tots ells inferiors a 400€, la pena sigui igualment de presó, i també que els ajuntaments puguin personar-se en els judicis dels multireincidents.”

El segon motiu perquè les propostes que fan en el segon acord és el que entenem haurà de negociar el seu grup amb la resta de grups parlamentaris i també amb Junts atès que som els que vam presentar la iniciativa parlamentària.

I el tercer i últim motiu que sustenta el nostre posicionament és perquè si abans l’acord tercer que ens presentaven ratllava gairebé la il·legalitat o poc li faltava, ara, amb la nova proposta que fan d’encarregar un estudi de les zones comercials més afectades per robatoris i furts continuats, per tal de reforçar la seguretat en hora d’obertura dels comerços creiem que pot ser beneficiós i interessant per la ciutat.”

Moció del GM d'Esquerra Republicana de Catalunya, per a una actuació urgent de dignificació de l'entorn de la carretera C-1413a al seu pas pel veïnat del Molí d'en Torrella

Lluís Matas: “Vagi per endavant que compartim el fons de la moció que ens insta a intervenir a l’entorn de la carretera de Caldes als seu pas pel veïnat del Molí d’en Torrella de la mateixa manera que creiem, defensem i treballem per fer-ho amb tots i cadascun dels accessos al parc fluvial i també industrial del Ripoll. 

Ho creiem perquè entenem que si realment creiem que cal potenciar la relació entre el riu i la ciutat, entre la ciutat i el Parc industrial del Ripoll això només serà possible si els accessos i la connectivitat dels barris que limiten amb el riu i el parc fluvial i industrial del Ripoll són accessibles, segurs i inclusius. Per tant la mirada que han fet a l’entorn del veïnat del Molí d’en Torrella també l’estem traslladant als accessos de Can Deu, la Plana del Pintor, Can Puiggener, la Cobertera, Covadonga, Torre-romeu  en tota la seva extensió des de la carretera de Torre-romeu a la de Mollet, el del barri de Nostra Llar fins el camí de Can Quadres o també els barris del sud com Sol i Padrís, les Termes i la Creu de Barberà.  

La diversitat d’usos i valors que ens ofereix el parc fluvial i industrial siguin naturals, socials o econòmics a la ciutat i als sabadellencs sabem que necessita la permanent millora i dignificació dels seus accessos. I s’està fent. Certament encara no hem arribat a l’objectiu que perseguim però sí que el compromís es continuar-hi treballant.

Més d’un cop m’han sentit a dir que els polígons industrials també són ciutat i com a tal s’han de tractar ja sigui en el manteniment de les seves voreres, seguretat, enllumenat, ferm, verd urbà... Doncs aquest mateix principi serveix pels accessos al riu que com saben tenen aquesta doble condició: parc fluvial i alhora industrial, com el veïnat del Molí d’en Torrella i Ca la Daniela.”

Moció del GM de Sabadell En Comú Podem, a favor de la posada en marxa d’un Centre d’Interpretació de la Memòria i del reconeixement d’espais de memòria com la fàbrica Baygual i Llonch i el refugi antiaeri de l’institut Pau Vila.

Katia Botta: “L’Ajuntament de Sabadell ha sigut i continua essent un referent en l’impuls de les polítiques públiques de memòria democràtica, que sempre ho ha fet de la mà de les entitats i els experts acadèmics especialment de la Universitat Autònoma de Barcelona i amb una gran vocació pedagògica. L’exposició “Cartes, dietaris i memòries de guerra i postguerra” al Museu d’Història de Sabadell n’és un exemple d’aquesta feina així com les nombroses plaques informatives del Memorial Democràtic que trobem arreu de la ciutat o les Stolpersteiner, tot en el seu conjunt forma part del patrimoni de memòria democràtica de Sabadell.

En aquest sentit compartim, tal com proposa a l’acord segon, que des de la regidoria de Drets Civils responsable de la Memòria Democràtica juntament amb el Museu d’Història i el CEDID s’estudii la fórmula per a un futur Centre d’Interpretació de la Memòria i l’emplaçament de la Taula de la Memòria.

Des de l’Oficina de Turisme també estem interessats en donar a conèixer la història i el patrimoni relacionat amb la memòria democràtica.

Pel que fa a declarar la fàbrica Baygual i Llonch un “Bé Cultural d’Interès Local” avui “Bé de Protecció Urbanística” compartim estudiar aquest canvi de categoria del bé. 

Pel que fa al punt que proposa “acordar amb el Govern de la Generalitat un projecte per recuperar el refugi del Pau Vila per obrir-lo a la ciutadania” de ben segur que el programa de subvencions anuals de la Direcció General de Memòria Democràtica -podria ser el camí atès que és qui acompanya aquests tipus de projectes liderats pels ajuntaments. I finalment pel que fa a l’adhesió del refugi antiaeri a la Xarxa de Memòria, de ben segur que encara que en aquests moments no és pugui accedir al refugi sí que podria tenir una placa informativa del Memorial Democràtic tal com hi ha a d’altres punts de la ciutat.” 

Moció del GM de Crida per Sabadell per a la creació d’eixos verds a Sabadell

Katia Botta: “Tenim la ciutat que tenim i segurament si l’haguéssim de fer de nou moltes de les coses que es van fer avui amb el coneixement que tenim i els problemes amb els que ens hem trobat les faríem d’un altra manera. 

Però la realitat és tossuda i el fet és que tenim una ciutat morfològicament complexa i densa amb tots el problemes intrínsecs de les grans ciutats. 

Entenem que quan parlen d’eixos verds el que ens volen dir és pacificats i en la mesura que sigui possible també naturalitzats i que per començar a implementar aquesta mirada més sostenible de l’espai públic començarien pels entorns dels equipaments cívics, educatius, socials, sanitaris i culturals. 

Dit això, tot i compartir el que es persegueix crec que hem de ser molt curosos i prudents alhora de prendre segons quines decisions. Per no anar més lluny tot el que té de bo conceptualment la idea de les super-illes de Barcelona també ho ha tingut de contraproduent alhora gentrificar veïns de tota la vida o el petit comerç de proximitat. Segurament és un exemple que diran que no estem parlant del mateix però a un altra escala és el mateix. Una selecció per extensa que sigui d’eixos pacificats i més verds beneficiarà uns veïns i carrers en detriment d’uns altres. En aquest sentit la nostra idea de ciutat és la de prioritzar tot allò que pot ser “universal” per tots els barris i carrers.  Per exemple crec que una de les coses importants que s’estan fent és el de donar-li una mirada diferent al tractament del verd urbà. Una mirada que més enllà de la reposició i manteniment com s’ha fet tota la vida ara com que sabem dels beneficis ambientals, socials i per salut del verd urbà ja no només ens conformem en l’increment quantitatiu sinó que també pensem en el qualitatiu. Un arbre saludable, gran i fort necessita d’uns escocells i drenatge que ho facin possible per generar més ombra, refrescar voreres i façanes i absorbir la contaminació. Uns escocells més grans, unes voreres que ho permetin, un mobiliari urbà que ho complementi. Personalment i sense descartar altres iniciatives el que ara ens toca fer i fem i òbviament posant èmfasi com diuen en els entorn més pròxim als equipaments municipals i també als polígons d’activitat econòmica i per tant als entorns laborals.

Globalment i conceptualment moltes coses que vostès demanen ja les estem fent des del govern, però el seu concepte de ciutat verda potser és diferent al nostre.”  

Moció del GM de VOX, per reforçar les mesures contra l’ocupació il·legal d’immobles 

Lluís Matas: “Votarem en contra de la moció que ens presenten perquè just la setmana passada el Congrés dels Diputats va aprovar amb 300 vots a favor (també els del seu grup parlamentari) i 44 en contra la presa en consideració de la Proposició de Llei presentada per Junts sobre ocupacions delinqüencials on entre altres coses proposem que els jutges puguin ordenar el desallotjament immediat dels qui ocupin il·legalment un habitatge en un termini màxim i improrrogable de 48 hores des del moment en què es té coneixement de l'ocupació, sense possibilitat d'endarrerir-lo adduint raons de vulnerabilitat.

Per tant ara que la llei comença el seu recorregut tots el partits i també el seu podran, podran fer les aportacions que considerin oportunes.  Avanço que les de Junts aniran en el sentit de les de la moció que Junts per Sabadell va presentar i aprovar en aquest Ple el gener del 2023.”

Comentaris

Entrades populars