PLE MUNICIPAL 23 DE DESEMBRE 2024
Aprovació definitiva de l’establiment, la modificació i la derogació de les ordenances fiscals i reguladores dels preus públics per a l’any 2025:
Lluís Matas: En primer lloc tot i valorar la importància de les ordenances fiscals i preus públics cal reconèixer que cap ajuntament pot mirar el futur només amb aquesta font d’ingressos. Segurament podem gestionar el present procurant que els serveis bàsics i essencials estiguin garantits però difícilment ens permetran fer res més ambiciós i amb un pensament estratègic de manera sostinguda amb el temps.
En segon lloc reiterem que cal que tant l’Estat com la Generalitat abordin d’una vegada i per totes l’estructural dèficit de finançament dels ens locals. Cal que totes les administracions de caràcter supramunicipal quan defensin el principi de subsidiarietat s’ho creguin i no donin l’esquena als ajuntaments.
I per acabar entrant en el marc ideològic de ben segur que no són les ordenances fiscals que voldríem però també en som conscients que són les més realistes en les condicions actuals.
Pel que fa a les taxes i ja ho vam reiterar en algun altre debat com el de residus nosaltres defensem que tothom ha de pagar pel servei i a partir d’aquí ja avaluarem les exempcions i bonificacions que corresponguin. El codi postal no és motiu perquè uns paguin més o menys que altres veïnes i veïns. Pel que fa als impostos ja saben que sempre defensarem que la millor manera de generar riquesa per després repartir-la no és pas fomentant una imposició fiscal que asfixiï l’economia productiva especialment les PIMES, autònoms o el petit comerç.
Aprovació definitiva del Pressupost General de la corporació per a l’exercici 2025.
Lluís Matas: El mes passat en el debat sobre l’aprovació provisional del Pressupost General 2025 dèiem que aquests pressupostos no són només de la gent i per la gent, sinó que aspiren a ser els pressupostos de la vida quotidiana. Uns pressupostos que han de fer de la ciutat on vivim, convivim i treballem una ciutat més amble, eficient, sostenible, verda, cohesionada, segura, pròspera i d’oportunitats.
Uns pressupostos que tot i treballar pel 2025 també tenen una mirada al futur més immediat. Uns pressupostos que han d’apuntalar el que podríem definir com els objectius 2030 per Sabadell, per posar una data simbòlica a 5 anys vista. Uns pressupostos que volen reforçar el mapa cultural de la ciutat amb el nou Museu del Gas i de retruc la futura seu del Consorci de Normalització Lingüística, del projecte “Sabadell Centre de Cultura” impulsat per l’Ajuntament i el Banc Sabadell a la Casa Grau, de l’escola de restauració i el centre de formació per a la transició digital a Sallarès Deu, del reforçament del rectangle del coneixement de la Gran Via amb la transformació de l’Artèxtil, del Hub Aeronàutic, la reordenació de l’Eix Macià entre altres. Uns pressupostos que persegueixen reforçar el rol de capitalitat i referència de la nostra ciutat.
Uns pressupostos que també posen la mirada en consolidar la promoció econòmicaacompanyant les empreses i els seus singulars ecosistemes empresarials ja sigui el Parc industrial del Ripoll o la resta dels polígons d’activitat econòmica per fer-los més eficients per a les empreses que hi ha i més atractius alhora d’atreure’n de noves i així generar més llocs de treball. Uns pressupostos que acompanyin al comerç local i de proximitat i vetllin per a la projecció de la ciutat i el turisme. Perquè nosaltres entenem que la millor manera de projectar la ciutat és procurant que aquells que ens visiten, sigui pel motiu que sigui, no només tinguin una molt bona primera impressió de la ciutat sinó que puguin convertir-se en veritables ambaixadors de la ciutat pel tracte rebut i les oportunitats que hi han trobat.
Moció de l’Associació Actua Vallès, de suport a la presentació i tramitació de la Llei Trans catalana al Parlament de Catalunya.
Katia Botta: Volem donar suport a una causa fonamental per a la igualtat i la dignitat de les persones i volem expressar el nostre total suport a la moció presentada per l’Associació Actua Vallès en favor de la Llei Catalana Trans, que properament serà debatuda al Parlament de Catalunya.
La Llei Catalana Trans és un pas essencial cap a la plena igualtat de drets per a les persones trans. Aquesta llei reconeix la diversitat de les identitats de gènere i posa les persones trans al centre de la nostra responsabilitat com a societat, garantint-los els drets fonamentals en àmbits tan importants com la salut, l’educació, l’ocupació i la protecció contra la discriminació.
El nostre vot favorable a aquesta moció és una mostra de compromís amb la creació d’una societat més inclusiva i respectuosa amb la diversitat. Reconeixem que encara queda molt camí per recórrer, però estem convençuts que aquesta llei serà un gran avanç per garantir que totes les persones, independentment de la seva identitat de gènere, puguin viure amb plenitud i seguretat.
Volem aprofitar aquest moment per agrair profundament a l’Associació Actua Vallès per la seva tasca constant en la defensa dels drets de les persones trans i de la comunitat LGTBIQ+. La vostra feina és imprescindible per fer que aquesta moció arribi fins aquí i per fer visible les demandes i necessitats d’aquest col·lectiu.
El nostre compromís és clar: seguirem treballant perquè aquesta llei no sigui només un text legal, sinó una realitat palpable en la vida de les persones trans.
Moció del GM de Sabadell En Comú Podem, en defensa del model integral de sanitat pública i de garantia d’accés en transport públic als equipaments sanitaris de referència de la ciutat.
Katia Botta: La sanitat pública és un pilar fonamental del nostre sistema de benestar i, com a tal, ha de ser accessible per a tothom, sense excepció. La nostra responsabilitat és garantir que les persones de Sabadell tinguin accés a una sanitat de qualitat, propera i equitativa, i que el sistema públic continuï sent un dret per a tothom, en especial per a les famílies que necessiten atenció pediàtrica en els seus centres d’atenció primària.
Estem convençuts que un model integral i accessible, amb una bona connexió de transport públic, és essencial perquè tothom pugui arribar als equipaments sanitaris sense dificultats.
Per això, donem suport a la necessitat d’assegurar que els serveis sanitaris, i especialment els pediàtrics, estiguin disponibles de manera propera i eficient per a tota la ciutadania.
Creiem en un model sanitari públic fort i accessible i en la necessitat de continuar treballant per garantir els drets de les nostres veïnes i veïns.
Moció del GM de Crida per Sabadell, per a la promoció de l’ús social del català i la facilitació del seu aprenentatge.
Lluís Matas: Compartint bona part de la diagnosi de l’exposició de motius voldríem incorporar alguna consideració més de caràcter general en relació a l’estat, causes i conseqüències de l’emergència lingüística i reculada generalitzada de l’ús social de català. Una reculada que com sabem té moltes i diverses causes i una greu conseqüència: avui el català ja no és que parli menys que mai, sinó que el català no entra a moltes llars i no ho és perquè sigui una llengua minoritària sinó perquè amb el pas del temps s’ha anat convertit en una llengua minoritzada.
La setmana passada els mitjans posaven en evidència que s’ha descuidat la protecció del català a les escoles i per aquest mateix motiu també la setmana passada el Ple del Parlament va aprovar una moció per incrementar les inspeccions sobre l’ús del català a les escoles. I també la setmana passada els mitjans parlaven de l’estudi del Consorci de Normalització Lingüística sobre l’increment de denúncies i queixes per no respectar-se els drets dels catalanoparlants als centres de salut i el sector de la restauració. Un signe de discriminació lingüística que no podem permetre.
Fa poc més de 50 anys el català era una llengua prohibida i perseguida, que no s’ensenyava a les escoles ni tenia l’empara de la llei i el suport de les administracions i tot i així l’ús social del català gaudia de més bona salut que avui per moltes raons i una d’elles perquè es percebia com una eina clau d’ascensor social.
Aquest estiu en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu la Declaració de Prada feia una crida plena de sentit comú que fem nostra en tant que representants de l’Ajuntament al Consorci de Normalització Lingüística en favor de la llengua catalana que és resumeix en...
-Parlar en català amb tothom perquè sigui llengua de trobada i cohesió social.
-Consumir i gaudir de cultura i entreteniment en català.
-Crear i transmetre consciència lingüística.
-Fer que les entitats socials, culturals, esportives, científiques, lúdiques, ONG… estiguin compromeses amb la llengua.
-Col·laborar amb entitats de defensa de la llengua.
-Donar suport a la incorporació del català a les xarxes veïnals.
-Exercir amb plenitud els nostres drets lingüístics en els àmbits de la sanitat, la justícia, les administracions públiques, el consum i el comerç de qualsevol tipus i els serveis d’atenció als usuaris.
De l’experiència, les polítiques dutes a terme i dels resultats obtinguts n’hem de treure conclusions cadascú a la seva escala i en el seu àmbit competencial.
El compromís que el Consorci de Normalització Lingüística de Sabadell pugui disposar per primer cop d’espai físic central i singular. Un espai accessible i amb visibilitat. Un espai on les tasques administratives i d’atenció als usuaris sigui a peu de carrer i de proximitat. Un espai que agrupi totes les aules avui repartides entre el Casal Pere Quart, l’Escola industrial o del Vapor Escapçat. Un espai que permetrà relacionar a tots els alumnes i alhora farà possible obrir-se a noves activitats i oportunitats: ja sigui en forma de grups de lectura, conferències, cinefòrums, tallers o exposicions i on els grups de conversa disposin d’un entorn distès i singular, tot això serà possible perquè l’espai de l’actual Museu d’Història del carrer Sant Antoni ho permetrà, cosa que avui no és possible.
La proposta que estem impulsant per nosaltres és molt més que un canvi d’espai o d’equipament. És un veritable canvi de paradigma de com volem que des del Consorci de Normalització Lingüística és pugui donar a conèixer la nostra llengua i cultura.
Un nou equipament digne, polivalent i singular, que esdevingui la casa del català i la cultura catalana a Sabadell pensant en els temps que vivim i les noves necessitats.
Atès que el punt setè s’insta a la Generalitat a incrementar l’oferta de places dels cursos del CNL només avançar que properament ens hem de reunir amb el conseller de Política Lingüística per tractar les iniciatives i experiències a la ciutat.
Moció del GM de Vox, per a la millora del barri de Torreguitart.
Katia Botta: Aquest govern treballa per la millora de tots i cadascun dels barris de la ciutat sigui el de Torreguitart, com ens insta la moció, o el de Campoamor com instaven al passat Ple del mes de novembre. I una vegada més els reiterem que el Govern, com fan tots els governs, a través dels tècnics municipals ja porten a terme una sistemàtica tasca gairebé diària d’identificació, escolta, programació, priorització, calendarització i finalment execució de les seves actuacions.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada