PLE MUNICIPAL 22 DE JULIOL 2024
PLE ORDINARI DE L'AJUNTAMENT DE SABADELL, JULIOL 2024
A les cinc de la tarda es va portar a terme el Ple municipal del mes de juliol. El grup municipal Junts per Sabadell a través del portaveu Lluís Matas i la regidora Katia Botta es van posicionar amb els següents termes:
Lluís Matas: ”Ens sumem al reconeixement a la gran atleta sabadellenca Carme Valero Omedes amb la concessió a títol pòstum de la Medalla al Mèrit Esportiu.”
Lluís Matas: ”Estem parlant d’una taxa i no d’un impost. Per tant estem parlant del cost del servei. Un servei que es universal i ens apel·la a tots i a totes. El residiu no va per barris, ni per nivell de renda, tots generem residus i tots som responsables i corresponsables tant de pagar el cost integral del servei -recollida, transport i selecció del residu- com de reciclar.
Per tant taxa i servei, dues cares de la mateixa moneda on la Unió Europea ens indica que ha d’incorporar el 100% de la gestió del residu i no només una part com fins ara.
Sabadell com altres tants municipis podria reciclar més i millor, però el que no podem continuar donant per bo és un model que carrega tota la responsabilitat del reciclatge a les espatlles del consumidor final, és a dir en la ciutadania.
Cal responsabilitat compartida i en aquest sentit la cadena de producció i distribució ha de fer els deures i assumir que els productes i envasos siguin sostenibles i biodegradables i sinó es compleix, aquests no haurien d’arribar als punts de venda. Cal superar l’antic model del comprar, utilitzar i tirar i l’hem de substituir pel del reduir, reutilitzar, reciclar, reparar i repensar. Perquè sinó ho fem el debat sobre el cost del tractament dels residus l’anirem perpetuant i carregant a les espatlles del contribuent.”
Lluís Matas: ” Atès que si parlem d’energia renovable i comunitats energètiques la casuística és molt diversa. Ens centrarem concretament al dels Polígons d’Activitat Econòmica.
A principis de juliol la Diputació de Barcelona va presentar el VISOR sobre el potencial fotovoltaic a la província de Barcelona, detallat per comarques i municipis. Un instrument de gran utilitat per valorar tant el potencial en terra com el de les cobertes als municipis així com la seva idoneïtat i capacitat.
Pel que fa a Sabadell l’estudi ens dona dades molt interessants: en relació a les cobertes i segons les diferents tipologies dels edificis siguin comercials, industrials, d’oficines, d’equipaments públics, residencial o agrícoles la ciutat disposa d’un total de 492.400 cobertes amb una àrea de 68 milions de m2. Ara bé tot i quest potencial la generació d’energia fotovoltaica actual és només de 2.4 TW/h essent el consum de 25,3 TW/h. Consumim 10.5 vegades més del que produïm cada hora pel que fa a la generació d’energia fotovoltaica. Per tant hi ha molt camí a córrer.
L’estudi de la Diputació ens dona dades tant interessants com esperançadores que haurem de tenir molt en compte alhora de confeccionar el futur Pla Director dels Polígons d’Activitat Econòmica de Sabadell que com no pot ser d’altra manera ha de tenir com objectiu estratègic el de la sostenibilitat mitjançant l’impuls de la transició energètica per fer uns polígons més competitius i eficients.”
Lluís Matas: “Compartim amb preocupació les conseqüències del desplegament massiu de pisos turístics on l’ús i abús d’aquest servei afecta tant en l’oferta d’habitatge de lloguer, els lloguers, la gentrificació així com la transformació de la vida quotidiana dels barris per això creiem que sense repetir els errors i conseqüències del que està passant a d’altres ciutats a Sabadell és possible dotar-nos d’una oferta tant hotelera com de pisos turístics i residències d’estudiants que sigui sostenible, equilibrada, endreçada, de qualitat, integrada als barris i que generi riquesa i llocs de treball.”
Katia Botta: ”Entenem que fer una auditoria sobre la manca d’espais d’ombra i punts d’aigua tant als espais oberts així com del confort tèrmic dels equipaments esportius és una mesura interessant que ens pot ajudar a tenir una millor diagnosi sobre les polítiques d’adaptació al canvi climàtic fins i tot més enllà dels equipaments esportius s’hauria d’analitzar qualsevol equipament, plaça o carrer.”
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada