MOCIÓ SOBRE EL COMERÇ HISTÒRIC DE SABADELL

 













El comerç històric de Sabadell: un patrimoni que perdura i s’ha de preservar.

Sabadell, una ciutat amb una rica història que es remunta a molts segles, no només guarda les empremtes del seu passat a través dels seus vapors i xemeneies, sinó també a través del seu comerç històric. Els carrers del casc antic i indrets concrets de la ciutat, amaguen botigues i comerços que han estat part fonamental de la vida de la comunitat durant generacions.

Aquests comerços han sigut testimonis silents del creixement i el desenvolupament de Sabadell al llarg dels segles.

Botigues emblemàtiques

Dins del teixit comercial històric de Sabadell, a tall d’exemple destaquen algunes botigues que s'han convertit en veritables icones de la ciutat.

  • Flors Carlota Segalà: Aquesta floristeria centenària es reivindica com la més antiga de Catalunya, es va fundar l’any 1868 per la família Badia-Segalà i actualment, està regentada per la cinquena generació familiar. 

 

  • Casa Traveria: Des de 1880, la merceria Casa Traveria ha estat el lloc de referència per a tot tipus de productes de merceria, teixits i confecció. Les seves prestatgeries estan plenes de botons de tota mena, fils de colors i tot el necessari per a l'art de la costura. És un lloc que ha creat vincles duradors amb les generacions de dones sabadellenques que buscaven materials per a les seves creacions i actualment s’hi troben al capdavant la 4a i 5a generació oferint un servei excel·lent a un ampli ventall de clientela.

 

  • El Petit: Fundada el 1916, El Petit és una botiga centenària relacionada amb articles de viatge. Des de fa més de cent anys, ha proporcionat als sabadellencs tot el que necessiten per a les seves aventures. Maletes, motxilles, accessoris de viatge i servei personalitzat són el segell distintiu d'aquesta botiga que continua sent una parada obligatòria per als qui es preparen per explorar el món.

 

  • Figuerola: Des de 1921, la impremta i botiga és una icona del Passeig de la Plaça Major. Ofereix una àmplia selecció de material d’oficina i escolar i servei d’impremta a particulars i empreses.

 

...

El desafiament de la modernització

Tot i que el comerç històric de Sabadell és una part important del patrimoni de la ciutat, no està exempt de desafiaments. La modernització i l'arribada de les grans cadenes de botigues han posat pressió sobre aquests petits establiments. Molts d'ells han hagut de reinventar-se per sobreviure.

Algunes botigues han optat per utilitzar les xarxes socials per atreure nous clients i han incorporat serveis en línia per competir amb les grans corporacions. D'altres han mantingut la seva autenticitat i esforços per preservar el seu encant històric, cosa que continua atraient una clientela fidel.

 Un patrimoni a preservar

El comerç històric de Sabadell és un llegat que ha resistit les proves del temps. No només és un recordatori de la història de la ciutat, sinó que també és un recordatori de la importància de preservar i valorar les petites empreses locals. Les botigues històriques no només ofereixen productes únics i serveis personals, sinó que també ajuden a mantenir viva l'essència de la comunitat.

A mida que Sabadell segueix avançant cap al futur, és important que es facin esforços per protegir i preservar aquests comerços històrics. Són part fonamental de la identitat de la ciutat i contribueixen a la seva singularitat i encant. Potser, en un futur no gaire llunyà, les noves generacions continuaran gaudint de les meravelles que aquestes botigues històriques ofereixen i apreciaran la seva importància com a guardians de la història de Sabadell.

Per a tot això, des del Grup Municipal Junts per Sabadell presentem una moció al Ple del 25 de setembre on proposem:

1.Que l’ajuntament creï una base de dades i realitzi un estudi dels comerços històrics que tenim, on hi consti l’any de fundació, l’especialitat i sector i el seu context històric. 

2.Que es plantegi una ruta per visitar aquests establiments tot lligat amb elements històrics de la ciutat que li doni un fil conductor. A banda del mapa amb totes les localitzacions, tots els establiments estarien senyalitzats des de l’exterior i també disposarien d’un segell o diploma acreditatiu a l’entrada de l’establiment. 

3.Que s’ organitzi la “Diada del Comerç Històric”, amb un acte social anual, on s’atorguin diferents premis i diplomes per diferents motius com l’antiguitat, els aniversaris destacables, premis a les persones al capdavant d’aquests comerços o a la capacitat de renovació i adaptació. 

4.Que es formi un jurat, composat per persones de l’ajuntament i d’altres de reconegut prestigi en els àmbits del comerç, el turisme, l’economia i la cultura, per tal de coorganitzar aquestes jornades i reconeixements. 

Comentaris

Entrades populars