¨DONEM ENERGIA A L'EMPRESA¨ PER LLUÍS MATAS


ARTICLE D'OPINIÓ

Lluís Matas, alcaldable i portaveu municipal de Junts per Sabadell


Crear i dissenyar, produir i distribuir, intercanviar i consumir béns o serveis. Això és l’economia, una roda que no ha de parar de girar. Moure l’economia d’una ciutat és tasca de moltes persones i la unió de molts esforços, hi hem de posar el cos i la ment.


---


Una vegada més vull posar-me al costat dels empresaris, dels emprenedors i dels autònoms. Perquè són els que ens treuen les castanyes del foc, si em permeteu una expressió del temps. No vull parlar d’incertesa, d’inflació, de desacceleració, parlo de producció i de distribució.

 

---


La majoria dels establiments empresarials de Catalunya preveuen que els preus i els costos laborals augmentaran el proper any i gairebé tots veuen del tot incontrolable l’increment del preu de l’energia. Aquest segurament serà un dels handicaps per assolir bons resultats empresarials.

Optar per l’autoconsum fotovoltaic, fer obres d’aïllament, instal·lar bombes de calor, sustituir maquinària vella menys eficient energèticament per exemple, totes són bones solucions però, realment és viable per les empreses invertir ara en mesures d’eficiència energètica? segurament no, els costos són elevats, difícils d’assumir, l’amortització de la inversió és massa llarga, la manca de finançament i en alguns casos segurament el desconeixement de quines són les millors mesures a adoptar, descarten el projecte. És lògic pensar que en un moment de frenada generalitzada la política de contenció sembla l’opció més assenyada, però també sabem que hem de prendre decisions en matèria d’energies perquè ja sigui la guerra, el canvi climàtic, per un motiu o un altre, la realitat és que els temps ja han canviat.

En aquest moment l’enquesta de clima empresarial de l’Idescat constata que el 40 per cent dels establiments declaren no haver aplicat cap mesura de contenció, no han pogut fer res de res per fer front a l’increment del preu de l’energia. Els que han pogut posar en marxa alguna acció, un 27,1 per cent ha afavorit el teletreball, una mesura que no requereix gaire inversió i força ben acceptada per la majoria de treballadors. La implantació de noves tecnologies de procés més eficients energèticament, està en segon lloc amb un percentatge similar. L’autogeneració d’energia elèctrica (solar o altres) i les reformes a l’establiment per millorar-ne l’aïllament són algunes de les actuacions que les empreses han pogut fer però en un tant per cent molt ínfim, menys d’un 15 per cent de les empreses respectivament.

---

Aquesta és la palanca definitiva i cal la implicació de l’administració, s’ha d’incidir en informació i formació, ajudes, subvencions o descomptes a les taxes. Perquè moltes empreses, especialment a la indústria, manifesten la voluntat i la necessitat d’aplicar mesures per generar l’energia que necessiten, però és evident que no ho han de fer soles. A nivell de país hem de buscar la sobirania energètica de Catalunya que ens garanteixi el subministrament a preus raonables, sense dependències exteriors. Impulsar la bioeconomia circular que promogui la sostenibilitat, optar per l’hidrogen descarbonitzat, són algunes mesures que s’han d’entomar amb fermesa. Hi ha solucions, siguem creatius per trobar les millors.

 

---

Hi ha altres ítems a tenir en compte: l’augment dels preus de compra de mercaderies o primeres matèries, o l’increment dels preus de venda i dels costos laborals. No en va els indicadors de confiança empresarial són negatius. Per això hem de fer polítiques de desenvolupament econòmic, per què no podem tenir empreses desanimades i és la nostra obligació ser el motor d’atracció. La indústria, els i les autònomes i emprenedores i sobretot els i les joves de Sabadell mereixen tots els esforços.

Autor foto portada: J.d.A. ISabadell

https://www.isabadell.cat/opinio/donem-energia-a-lempresa-per-lluis-matas-junts-per-sabadell/


 

Comentaris

Entrades populars