El Ple del 14 de desembre debatrà una moció en defensa de l’escola catalana davant la resolució del TS que hi imposa un 25% de castellà


 

Els grups municipals de Junts per Sabadell, Esquerra Republicana, la Crida i la regidora no adscrita Marta Morell, han registrat conjuntament una moció de defensa de l’escola catalana que proposaran al Ple de l’Ajuntament de Sabadell del 14 de desembre. La iniciativa es fa arran de la providència del Tribunal Suprem espanyol que imposa que les escoles de Catalunya imparteixin el 25% de les classes en castellà.

Prèviament a l’explicació del contingut de la moció, el portaveu de Junts per Sabadell, Lluís Matas, acompanyat del regidor Cesc Baró, la lamentat no poder fer la roda de premsa amb tots els grups proposants. Matas ha explicat que “la Crida no ha volgut fer-se la foto amb nosaltres, ho entenem com una incoherència, ells hauran d’explicar el motiu” i ha agraït la predisposició tant d’Esquerra Republicana com de la regidora Morell a fer-la.

El portaveu juntaire ha afirmat que “on es parli d’Independència, de República, de la llengua sempre hi serem” però ha lamentat el paper de la Crida “que tant a Sabadell com a Catalunya, com a CUP, fan un paper que deixa molt a desitjar paralitzant projectes de ciutat i de País per postureig”

Ja sobre la moció, el portaveu Lluís Matas ha afirmat que “de nou ens trobem fent accions per defensar la nostra llengua. Sempre ens trobaran davant d’aquells qui volen coartar la nostra llibertat d’expressió i de parlar, escriure, pensar, ensenyar, en català!”

“En aquesta ocasió – ha dit Matas - presentem una moció juntament amb Esquerra Republicana, la Crida i la regidora Marta Morell sobre la sentència del 25% del TSJC i de suport i adhesió al manifest de somescola.cat” i ha afegit que “des de l’Estatut d’Autonomia a la LEC, són diverses les normatives que regulen i protegeixen la nostra llengua. A més, la reivindicació lingüística del català sempre ha estat present en les diverses lluites que hem tirat endavant com a país: per la democràcia, per la llibertat i els drets personals i col·lectius... La nostra llengua forma part del nostre ADN!”

El portaveu de Junts ja volgut fer esment al sistema educatiu català. “En aquesta lluita – ha dit Lluís Matas - el paper de les escoles i dels mestres és fonamental. La immersió lingüística és un model d’èxit i aquesta victòria és, en bona mesura, gràcies a la feina que es fa des dels centres educatius. Però tot i aquestes avenços, el català segueix sent una llengua minoritzada i que constantment pateix erosió i exclusió en diversos àmbits.”

“En aquest sentit, somescola fa un paper vital – ha continuat el portaveu – ja que agrupa entitats cíviques, educatives, culturals per coordinar accions per tal de protegir el model educatiu català contribuint a fer una societat més cohesionada.”

Matas s’ha mostrat contundent afirmant que “davant el nou atac que ha patit el nostre sistema educatiu amb la recent sentència del TSJC, els grups municipals que sotasignem aquesta moció subscrivim el manifest de Somescola de 24 de novembre de suport al model lingüístic de l’escola catalana i al model de cohesió social” i ha afegit que “rebutgem aquest nou atac al sistema educatiu que mostra el desconeixement sobre el sistema educatiu català i que només buscar minoritzar la nostra llengua. Defensem la nostra escola i els seus professionals!”, ha reblat.

Comentaris

Entrades populars