PASSEM CONTROL DE QUALITAT A LA NOSTRA INDÚSTRIA - article del regidor Cesc Baró

 


Els autònoms del sector industrial i del sector agrari continuen de baixada. 


15.000 autònoms dels sector industrial han abandonat el seu projecte. 15.000 persones que van començar amb il·lusió una feina i que, segurament amb un bon sac de patiment,  han plegat veles i han tancat per sempre.


La indústria porta dos anys consecutius amb pèrdues d’afiliació a la seguretat social, aquest 2021 han abandonat uns 42 autònoms cada dia a tot l’Estat Espanyol. No tinc dades de Sabadell però segurament segueix la tònica marcada. 


Apreciat autònom, tenir aquestes dades tan decebedores, és el que ens sap més greu del món. Ens en sentim responsables i hem de donar-te solucions, encara que no tot depèn de nosaltres, volem ser el teu còmplice i contribuir en tot el què es pugui.


El món dels emprenedors és complexe i necessita solucions dinàmiques i múltiples. Acostat, fem un repàs, a veure què et sembla. 


Es fan molts discursos sobre tenir un bon teixit d’emprenedors i de la importància de ser una ciutat industrial, però no s’acaba de trobar la manera. El problema dels autònoms i petits empresaris com diem, no és una qüestió que tingui una única solució, cal afrontar tots els punts de la cadena de valor. No podem aportar solucions màgiques ni ràpides, però sí apuntar els dèficits i amb voluntat de fer-ho, es poden resoldre moltes coses. 


Imagina’t l’inici, la creació de la iniciativa emprenedora, anar a una única finestreta per optimitzar i centralitzar. L’ideal seria adjudicar un únic assessor per emprenedor, d’aquesta manera es pot crear un cercle de confiança i podries establir un diàleg molt  més fàcil i àgil, sense repetir discursos, sense portar la mateixa documentació una vegada i una altra, sense donar voltes  per finestretes repetint el “vuelva usted mañana” de Mariano J. de Larra. Les gestions a hisenda. A la Generalitat i a l’Estat Espanyol per buscar programes d’ajudes i microcrèdits. Per formació, a la Cecot i a la Cambra de comerç. I  al teu ajuntament, per espais de Coliving i cooworking. Pensa amb un coach empresarial que t’ajudi a trobar local, gestionar tràmits i permisos, negociar lloguers i serveis. Que conegui les lleis i les ajudes disponibles, terminis, dreceres,  etc.  Et sentiries molt més segur i acompanyat.


Comencem a treballar, centrem-nos en la gestió de recursos humans, facilitar als empresaris la creació d’ocupació, especialment entre els joves amb ganes de començar, els majors de 45 anys que ja venen amb aprenentatge acumulat, persones amb diversitats funcionals que necessiten oportunitats i podem aportar grans qualitats a moltes tasques. Fer tot el possible per no deixar escapar talent, contractar i retenir col·laboradors és un valor de la cadena. Mira, aquí hi tenim una bona notícia, el número d’autònoms que han contractat personal ha augmentat, aquest és el gran valor dels emprenedors i és per això que n'hem de tenir molta més cura. Per tenir col·laboradors motivats i implicats a l’empresa necessitem una bona relació personal amb facilitats per la conciliació familiar, estar pendents del bon ambient, reconèixer,  felicitar o agrair la feina ben feta, oferir formació continuada, compartir opinions, tot això pot servir. A Sabadell tenim el Vapor Llonch dedicat a reforçar l’empresa però encara l’hem de dotar molt més.


Mirem què podem fer en  logística interna i externa, doncs millorar les Infraestructures per fer més eficient la mobilitat comarcal i regional. La connectivitat entre Terrassa, Sabadell, Granollers, i amb Castellar del Vallès, és cabdal per teixir complicitats i enfortir la comarca. 


També hem d’anar cap a la transformació dels cinc polígons industrials que tenim, han de ser punts de tracció econòmica, i necessiten un bon manteniment, neteja, il·luminació, transport públic i xarxa de dades rapida i estable.


Més operacions. Segur que tu també veus Alemanya com el país de referència, la seva estratègia industrial rau en la I+D, això no ho perden de vista, per avançar i ser un mercat hiper especialitzat. Hem d’acostar emprenedors, universitats i centres tecnològics. Implantar les TIC, clústers en sectors emergents, hub d’innovació, start-ups... Hem de buscar el moviment per crear sinèrgies i actuar transversalment.


Amb marketing i vendes pensem en els eixos comercials, amb accions com simplificar la hiperregulació del sector de comerç. Estudiar un model de tarifació que afavoreixi l’ús de parkings i la llarga estada. Fomentar l’App a tots els comerços i negociar amb propietaris lloguers econòmics als anys d’inici de l’activitat.  I atraure inversió, no et sembla? Fomentar i impulsar l’activitat firal per esprémer tot el potencial del centre de fires. Sabadell s’ha d’obrir a l’exterior per amplificar la nostra veu i fer de la ciutat un focus de negoci real. La distribució i l’atenció al client han sofert un gran canvi, cal adaptar-s’hi, això va enllaçat a la logística, a les vies de comunicació i a les TIC,  ja ho hem parlat.


Sabadell va ser un motor tèxtil de grandíssima importància i ara hem de ser capaços d’engegar noves fàbriques, del què sigui, els temps han canviat però el motor econòmic encara és el mateix. El motor són les persones i nosaltres volem ser els seus còmplices.


A Junts tenim des de sempre tota la predisposició d’ajudar autònoms i petits empresaris. Ens esforcem a trobar fórmules per optimitzar processos  per obtenir avantatges, per facilitar aliances amb proveïdors, clients i  altres empreses fins i tot competidores per aconseguir millors preus. Tot a la mateixa direcció, aconseguir serveis de màxim valor al menor preu possible. Creiem amb la marca Sabadell cap on conduim sempre els nostres esforços.


Com veus no són impossibles, són solucions reals i abastables.Tenir més industria és  tenir una economia robusta i és cap on hem d’anar. Deixem de pensar que ser autònom és el refugi pels que no troben feina. Tu, amic emprenedor ets la millor matèria primera. Si vols que parlem aquí tens el meu correu; gmjuntsxsabadell@gmail.com 

Comentaris

Entrades populars