Junts per Sabadell demana que els serveis municipals siguin oferts plenament en català i que s’iniciï una campanya per informar sobre els drets lingüístics dels ciutadans

 Pel regidor Quim Carné “tot i que la Llei de Política Lingüística digui que qualsevol ciutadà té dret a ser atès en qualsevol de les dues llengües oficials, sovint els drets lingüístics dels catalanoparlants són vulnerats”

El grup municipal de Junts per Sabadell presenta una moció al proper ple municipal, que se celebrarà el dimarts 2 de novembre, sobre l’emergència lingüística. El regidor Quim Carné, acompanyat del portaveu Lluís Matas i del regidor Cesc Baró, ha explicat que “demanem a l’ajuntament que els diferents serveis municipals siguin oferts plenament en català, donant opció al castellà si fos necessari, i que s’iniciï una campanya informativa sobre els drets lingüístics dels ciutadans”

El regidor Carné ha explicat que “la llengua catalana està en una situació crítica, fa temps que lingüistes, entitats i sindicats parlen d’emergència lingüística” i ha afegit que “en només 15 anys, el català ha perdut més de mig milió de parlants.” Just aquesta setmana, Plataforma per la Llengua ha fet públic un estudi on explica que 8 de cada 10 catalanoparlants es passen al castellà i 1 de cada 3 ciutadans de territori de parla catalana l’utilitza habitualment. “Aquestes dades ens han de fer reflexionar però cal actuar amb rapidesa”, ha afirmat el regidor juntaire.

Quim Carné ha dit que “igualment, però, hem de posar en valor que hi ha 10 milions de catalanoparlants que tenen dret a accedir a contingut en català de qualitat, hem de posar-hi més esforços” i ha lamentat que “l’avantprojecte de llei de general de comunicació audiovisual del govern espanyol margina la producció i distribució en català, i a més buida de competències el CAC”. A més, el regidor ha subratllat que “l’oferta és residual en: audiovisual, teatre, cinema. Hem passat de solidesa a la fugida de talent” i ha afegit que “el marc espanyol no ajuda a la igualtat de llengües. Tot i que la Llei de Política Lingüística digui que qualsevol ciutadà té dret a ser atès en qualsevol de les dues llengües oficials, sovint els drets lingüístics dels catalanoparlants són vulnerats.”

A la moció es demana també que la Generalitat incrementi el pressupost que es destina a finançar produccions catalanes i potenciar el doblatge. Al govern espanyol, se li demana que destini un mínim d’un 2% del pressupost a cultura que es destini més subvencions a produccions en català, aranès, euskera i gallec; i també que sol·liciti de nou el reconeixent del català com a llengua oficial a la UE. Alhora, que s’exigeixi el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, així com les recomanacions del Comitè d’Experts del Consell d’Europa que vetlla pel seu compliment.

Valoració del xec comerç

A preguntes dels periodistes, el portaveu Lluís Matas ha valorat el funcionament del xec comerç, iniciativa municipal per tal de fomentar les compres als comerços de la ciutat. Matas ha afirmat que “se’ns ha dit que s’ha sol·licitat un allargament del termini per fer-ne ús, i creiem que és una bona opció ja que l’arribada del producte a la ciutadania ha estat limitada”. El portaveu juntaire ha recordat que en un inici “vam ser crítics amb el format però finalment hi vam votar a favor perquè l’objectiu és bo”, ha afegit.

Comentaris

Entrades populars