"Fent amics en català", article del regidor Cesc Baró a l'ISabadell

 


Darrerament he tingut ocasió de parlar amb molts veïns de la ciutat, les festes majors de petit format m’han facilitat la conversa amb gent diversa que m’ha aportat moltíssim. Un home d’uns vuitanta llargs m’explicava la seva història, va arribar a Catalunya des de Garrucha un poble d’Almeria, va tardar tres dies per arribar a València no recorda quants transbords de tren va fer, només tenia 11 anys.

En Daniel parlava un català excel·lent, vocabulari ric i ben estructurat, fluid i espontani. No sé quina afinitat política te, no vam parlar d’això, només em va interessar el seu missatge, ell estima Catalunya perquè la terra li ha donat una bona vida.  A Garrucha no hi ha tornat, no per res, simplement la vida ho ha volgut així.

No ha estudiat mai català simplement escoltava com la mare de la casa, on ell va ser acollit, explicava contes als seus fills, en aquella casa es dinava en català, es reia en català, s’estimava en català i ell volia estimar i ser estimat. Senzill. Va aprendre català com a llengua d’adopció sense obligacions ni exigències, amb l’únic interés de sentir-se a casa. El meu amic duia un llibre sota el braç, un llibre escrit en català.

El 85,5 per cent de la població sap llegir el català segons l’informe de política lingüística i, sembla, que si una cosa bona ens ha portat la Covid19 és que hem comptat més lectors. Vull felicitar les editorials sabadellenques que treballen en català els seus títols i altres elements culturals, i en mencionaré algunes com Editorial La Llar del LlibreFundació la miradaEd. El pirata, El poblet edicions, Dstoria edicions, Sibilam edicions, Kidnelis editora de jocs educatius, Ed. Enoanda, Twins, Papers de Versàlia, Puraceba, Fundació Bosch i Cardellach, Amics de les arts i de les lletres, El castell de Can Feu i Els amics del Ripoll. I enviar-los  un missatge que la seva tasca té un paper absolutament protagonista, llegir dona cultura, entreteniment, informació i … cohesió social, integració, acolliment, és l’element vertebredor d’una nació amb normalitat lingüística.  Moltes gràcies per la vostra dificil feina.

Comentaris

Entrades populars