Programa electoral 2019-2023

 



   

Sabadell és una gran ciutat, ben ubicada, amb abundant i divers patrimoni arquitectònic  i industrial. Amb un important i molt viu teixit associatiu. Amb potents infraestructures de comunicació i amb vigorosos centres de talent i recerca. Tots i cadascun d’ aquests actius,  ens posicionen com una ciutat  humanament rica i amb moltes possibilitats  d’esdevenir una ciutat atractiva per viure hi i per viure-la.

Tenim  una ciutat que està a punt per aprofitar totes les oportunitats però en canvi sembla que, avui per avui,  no sigui capaç  de creure en ella mateixa.

Ara fa més de 20 anys de l’últim gran projecte de ciutat. Fa més de 20 anys de l’últim gran salt que va suposar la transformació de  L’Eix Macià i de l'obertura del riu Ripoll a la ciutadania. Fa més de 20 anys de l’últim pla renovador per Sabadell. Més de 20 anys sense plantejar-nos cap a on volem projectar-nos; Són massa anys per arrossegar una crisi de projecte perquè això ens fa perdre embranzida.

Ara ja toca posar fil a l’agulla i fer-li a Sabadell un vestit a mida i a l’última, on incloure els criteris de ciutat per a les persones: sostenible, cohesionada i d’oportunitats. I amb un únic objectiu: la qualitat de vida dels i les sabadellenques.

Sabadell sens dubte està a punt per revertir aquestes èpoques d’estancament. Estem a punt per aportar el  revulsiu que  (Sabadell) necessita juntament amb un equip potent i preparat, per fer que recuperem la confiança en les nostres potencialitats col·lectives i en base a aquesta auto confiança, implementar  accions i projectes d’èxit que facin entrar (a) la ciutat en el model de les metròpolis europees del segle XXI.

Sabadell té tots els ingredients per brillar. És fonamental posar en valor tots el actius que ja tenim. Una densitat de població suficient, una ubicació privilegiada en aquest Vallès que reivindiquem com a motor d’aquesta Catalunya metropolitana. Cinc polígons d’activitat econòmica, un espai singular com el parc fluvial del Ripoll, una Fira, l’Hospital Universitari de referència, dos campus universitaris, l’ Escola Superior de Disseny, l’aeroport, vitalitat associativa i comercial, un entramat de microempreses i emprenedors, molt capital humà, i equipaments i serveis de primer ordre, entre molts altres .

Tenim una estratègica ubicació geogràfica al bell mig d’un nus de comunicacions viàries (AP7, B30, C-58). Una excel·lent comunicació en transport públic ferroviari interconnectat amb 5 estacions de FGC i 3 estacions de Renfe, que treballarem per ampliar i que ens situen a tocar de Barcelona i tota l’àrea metropolitana.

Ara toca respectar tots aquests actius i posar-nos com Ajuntament al costat dels diferents actors que avui ja intervenen en els diversos  àmbits de la ciutat. Perquè tan important és que des de l’Ajuntament impulsem la participació de la ciutadania a nivell individual, com crear les condicions perquè les entitats i institucions de la ciutat puguin coparticipar d’aquest projecte i model de ciutat, evidentment des del respecte mutu.

Fer-ho, en una paraula, Junts.

Amb un paper impulsor i de lideratge, sense confondre això amb governar des de l’excessiu intervencionisme ni guiats per l’estètica ideològica. Simplement teixint les complicitats necessàries amb persones, entitats, empreses i institucions que volen el millor per a la nostra ciutat. La col·laboració público-privada, doncs, és clau.

El nostre projecte, per tant, es dirigeix a tothom, sense exclusió. I és, sobretot, un projecte fet en positiu.

Sabadell, sens dubte, està a punt per superar una època d’estancament i esdevenir la ciutat que ens mereixem. I a nivell particular, jo mateixa també estic a punt per aportar el revulsiu que Sabadell necessita, acompanyada d’un equip professional, potent i preparat, amb la certesa que entitats, associacions, empreses i ciutadans també estan a punt per fer-ho. Junts, hem de treballar pel Sabadell que volem per als nostres fills i filles i definir cap a on encarem la ciutat perquè sigui atractiva, de qualitat i d’oportunitats.

Des del govern municipal ens cuidarem del dia a dia amb criteris de màxima transparència, eficiència, eficàcia, proximitat i sobretot amb molta estima i dedicació. I això s’aconsegueix treballant  en projectes que vagin més enllà d’una opció política o d’un mandat. Toca fer camí i sabem on volem arribar. Hem de fer política d’alçada, que miri al futur.

Treballarem el dia a dia amb l’ull posat en els estàndards econòmics i socials recollits en l’agenda 2030 de les Nacions Unides. Uns estàndards que a Catalunya la Generalitat ja està impulsant i que diferents governs locals estan implementant.

Des del nostre Govern estarem compromesos amb la renovació urbana i la rehabilitació per poder multiplicar el benestar i salut de les persones, i en definitiva, la seva felicitat. I fer-ho acomplint els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS), traslladats a través de l’Assemblea Urbana de Catalunya i el Pacte Nacional per a la Renovació Urbana. Ara bé, les estratègies urbanes cal que siguin de consens donat que requereixen d’un temps, necessari per assolir-les,  independentment del període que dura una legislatura.

El nostre projecte de ciutat no només té per objectiu tenir edificis més sostenibles i autosuficients, sinó que els ODS, juntament amb els objectius econòmics, socials i mediambientals, són els tres eixos que marquen l’evolució i desenvolupament del projecte de transformació de tota la ciutat tant dels edificis com de l’espai públic. Afrontem els reptes necessaris per assolir aquests objectius, conscients que seran els que marcaran el rànquing de les principals metròpolis del s.XXI, amb els que s’avaluaran les ciutats en un  futur proper i que serà clau per l’avenir del nou model de ciutat.

Les ciutats més ben posicionades, més atractives i competitives són les que tenen projecte, model i identitat de ciutat clara.

Cal posar Sabadell al mapa de les grans capitals. És una necessitat de present i futur i és possible fer-ho perquè Sabadell té el potencial i les condicions necessàries per a ser-hi.

És necessari preparar-se per la competència entre ciutats però també per la col·laboració. En aquest sentit, és hora de teixir complicitats amb altres municipis. La potencialitat de Sabadell es multiplicarà quan s’alci amb veu clara i idees pròpies i ho sàpiga fer en complicitat amb Terrassa. Hem de cooperar amb l’altra gran ciutat veïna. Juntes sumem més de 400.000 habitants i ja és hora que es faci sentir i escoltar el nostre lideratge com a capital de comarca. Sentim a parlar d’altres ciutats, ara ja toca sentir a parlar de Sabadell en positiu i de manera constructiva.

Parlar de Sabadell en positiu és parlar de les seves xarxes d’infraestructures de comunicació, de les condicions de seguretat, del seu entorn econòmic i de coneixement, de la qualitat i oportunitat del seu oci i dels paràmetres de qualitat de vida pels que aposti.

Per tant, la seva aposta per la sostenibilitat o per la salut de les persones són  ingredients que fan que una ciutat estigui en millors condicions que una altra en aquest context global.

Els 3 eixos d’actuació, interrelacionats i que s’han d’entendre com un de sol, s’han d’executar conjuntament per assolir l’objectiu de progrés, justícia socialdesenvolupament sostenible que des de Junts per Catalunya defensem:

-          Sabadell sostenible. Desenvolupament urbà sostenible per una ciutat saludable.

-          Sabadell cohesionat. La inclusió social i l’erradicació de la pobresa: Sabadell, ciutat inclusiva i cohesionada.

-          Sabadell d’oportunitats. La prosperitat urbana i amb oportunitats per a tothom: Sabadell, una ciutat emprenedora i plena d’oportunitats.

 

Treballarem des del primer dia en les petites i grans decisions per  transformar Sabadell.

També hi serem fent costat al procés que viu el País i que el poble de Catalunya està fermament determinat a tirar endavant. El nostre país comença als municipis i és aquí on hem de començar a fer la feina necessària per aconseguir-ho. Són temps convulsos en els que cal estar al costat dels represaliats, a la presó o a l’exili, compromesos amb els drets i les llibertats. La nostra contribució serà fent millor una ciutat clau en la història de Catalunya.

Perquè la millor manera de predir el futur és dissenyant-lo dia a dia.

Imagen que contiene exterior, edificio, persona, automóvil

Descripción generada automáticamente

 

SABADELL SOSTENIBLE

Desenvolupament urbà sostenible per una ciutat saludable

Salut i qualitat de vida són les prioritats del nou model de ciutat sostenible i saludable:  Vetllar per la qualitat de l’aire que respirem, potenciar la mobilitat activa de totes les persones, pacificar i descongestionar els espais urbans més estressants  de la ciutat, fent entrar el verd a la ciutat per tal que sigui accessible a tothom, respectar el nostre entorn natural més pròxim, i en especial El Rodal, poder gaudir d’un paisatge urbà i periurbà de qualitat.

·         Ens comprometem a reduir la petjada ecològica des de totes les vessants.

·         Fomentarem el reciclatge, combatent al mateix temps l’incivisme i el vandalisme.

·         Apostem per fomentar que qui recicli més pagui menys impostos, per l’estalvi que comporta en benefici de tots.

·         Conscienciarem de la necessitat d’estalviar i reaprofitar els nostres recursos naturals. Cal incidir en campanyes de sensibilització i en polítiques de reutilització.

·         Utilitzarem energies netes des de l’administració i afavorirem l’ús de renovables en els domicilis particulars

·         Previndrem l’abastiment d’energies renovables als nous sectors de desenvolupament.

·         Digitalitzarem l’administració per reduir les tones de paper que s’hi gasten – a banda de l’agilització dels processos del sector públic amb la ciutadania.

·         Apostem per un model de sostenibilitat que segueixi les directrius de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS) detallats per Nacions Unides.

Vetllarem per la qualitat de vida de les persones, posant especial èmfasi en el confort urbà i la salut dels ciutadans.

 

 

PAISATGE

El paisatge consolida la marca d’una ciutat. Cuidar el paisatge reverteix com a actiu econòmic i de marca de ciutat. A Sabadell, tenim un paisatge propi que ens defineix: El nostre paisatge arquitectònic patrimonial que no podem seguir perdent, el nostre paisatge urbà i el nostre Rodal.

Tots ells són elements singulars que ens expliquen qui som i d’on venim i poden estar, perfectament, al servei de la transformació de la ciutat cara al futur. Per això és important la seva conservació, manteniment i recuperació.

A Sabadell és necessària una visió integradora del paisatge urbà amb el periurbà i amb l’arquitectònic patrimonial, per preservar i potenciar millor els nostres valors col·lectius.

Hem de crear un relat patrimonial integral que ens identifiqui i ens expliqui com a ciutat. Que faci  marca i que va des de la preservació d’El Rodal, fins a la definició de la ubicació del Museu Tèxtil o la recuperació del Castell de Can Feu per ser destinat a activitat cultural.

El nostre valor paisatgístic donarà una forta empenta a la nostra marca de ciutat.

        Crearem el Pla d’impuls de la infraestructura verda de Sabadell i del Pla Director del Verd Urbà.

        Relligarem els parcs i places de la ciutat amb el Rodal, augmentant la presència natural al paisatge urbà millorant així la qualitat ambiental de Sabadell.

        Desenvoluparem la Carta del paisatge urbà de Sabadell com a instrument de concentració d’estratègies entre agents públics i privats a escala local i comarcal.

        Durem a terme actuacions de protecció, gestió i ordenació del paisatge que tinguin per objectiu mantenir-ne els valors.

        Superarem el model tradicional de conservació del patrimoni fent confluir el valor econòmic del paisatge urbà i periurbà, la seva història, cultura i identitat per plantejar una nova forma de desenvolupament urbà que potenciï tots els valors en conjunt.

        Potenciarem un pla d’actuació amb ajuts econòmics destinat als propietaris d’edificis per tal que puguin millorar la seva imatge  , alhora, la de la ciutat: “Sabadell, posa’t guapa!”.

        Aquest canvi d’imatge també ha de fer referència a la reforma, accessibilitat i millora dels carrers,  per la qual cosa farem un pla a deu anys vista d’asfaltat i arranjament de voreres del 100% del carrers de la ciutat, així com de millora de la imatge dels accessos a Sabadell.


RIPOLL / RODAL

El parc fluvial del Ripoll farcit d’història local i industrial ens acompanya durant set kilòmetres. El seu entorn natural és el principal pulmó verd, el principal espai d’oci i de lleure de la ciutat. Un espai on hi conviu el patrimoni, la natura i l’activitat industrial, i és bo que sigui així, i cal potenciar-ho.

El riu Ripoll és un actiu potentíssim per a la transformació de la ciutat com ho va ser per la ciutat de Barcelona obrir-se al mar.

A més a més del Rodal, tractarem el verd urbà com ho fan les modernes ciutat europees. Com una peça essencial per a la qualitat de vida i per la qualitat ambiental i paisatgística de la ciutat. Perquè el  verd a carrers i places dona  vida. Convida a sortir, a passejar. Tothom: infants, joves, persones més grans som usuaris de l’espai públic i ens agrada els espais naturalitzats. Això beneficia el comerç i la restauració. Els carrers verds fomenten el civisme i per tant la convivència.

Farem entrar el nostre entorn natural a la ciutat. Hem de poder gaudir-ne i n’hem de tenir tanta cura com amb els carrers de la ciutat.

        Crearem una xarxa de miradors urbans al Ripoll per tal de deixar de viure d’esquenes al riu. Ens hem de poder beneficiar del seu valor paisatgístic.

        Impulsarem tot el recorregut del riu paral·lel a la trama urbana, per tal de fer més accessible el gaudi del paisatge des de la ciutat.

        Incrementarem el nombre d’accessos al Parc Fluvial i industrial del Ripoll, entenent que no només representa una zona d’activitat industrial sinó que cada cop més esdevé un espai d’oci i lleure.

 

 


MOBILITAT

Cuidar l’entorn natural afavoreix la sostenibilitat i en aquesta línia s’ha de tractar la mobilitat que és un tema pendent a Sabadell, un debat cabdal que cap capital ni pot ni està defugint.

Les ciutats necessiten del vehicle: Sense el transport de persones i mercaderies les ciutats serien inviables. Ara bé, també és veritat que vehicles, persones, bicicletes i enginys elèctrics, han de conviure i a més a més de manera eficient i sostenible.

Sabadell no  pot ajornar més la planificació rigorosa de la mobilitat i alhora contribuir amb polítiques actives a la  mitigació del canvi climàtic afavorint la mobilitat activa. Ens calen carrers segurs i un transport de proximitat a escala de barri i districte.

Una ciutat compacta com Sabadell permet impulsar l’element de proximitat i fer els carrers i places accessibles per a la mobilitat activa a peu, en bicicleta o en qualsevol altre enginy fent una xarxa segura, sobretot pel vianant, que arribi a tots els barris de la ciutat.

Farem que Sabadell tingui una cultura de mobilitat activa, on es potenciï de debò l’ús del transport públic, del vehicle, la moto o patinet elèctrics o de la bicicleta, i on caminar sigui una opció viable, segura i amena per desplaçar-se.

Al igual que en les desenes de ciutats europees ja tenen de manera exitosa serveis d’ús compartit de motocicletes i patinets elèctrics, facilitarem la implantació d’empreses d’aquest tipus de servei.

Potenciarem mitjançant ajudes econòmiques, facilitats de finançament, agilitat dels tràmits i mediació entre veïns, perquè a totes les places d’aparcament privat individual i comunitari de la ciutat s’hi  puguin implantar preses de corrent per connectar el cotxe elèctric, com a manera d’impulsar de forma seriosa la renovació del parc de vehicles de combustió  per elèctrics.

Implantarem una xarxa de busos de barri elèctrics, que puguin moure’s per l’entramat de carrers estrets de la ciutat. D’aquesta manera es facilitarà la mobilitat dels ciutadans gràcies a tenir un bus més a prop del seu punt de partida i destí que en l’actualitat, i a una millora substancial de la freqüència de pas. Aquesta xarxa de busos haurà de tenir sempre com a punts neuràlgics una estació de FGC o Rodalies per tal que el ciutadà pugui desplaçar-se de manera àgil en tren, com si d’un metro es tractés.

L’actual xarxa de busos es revisarà per millorar la seva eficàcia, adaptant-la a la nova realitat de mobilitat de la ciutat i es buscarà l’acord amb la ciutat de Terrassa per tal d’enllaçar la xarxa de busos urbans d’ambdues ciutats.

Impulsarem que les estacions de Rodalies de Can Llong i del Parc Taulí puguin finalment ser una realitat i que el tren al seu pas per Sabadell pugui esdevenir un segon metro per a la ciutat.

Implantarem aparcaments dissuasius pels usuaris de Rodalies i de FGC a la vora de les estacions. En el cas dels aparcaments existents dels FGC a Sabadell Nord o al Passeig Manresa farem que siguin operatius de manera immediata, mentre que en el de Can Feu-Gràcia, sense renunciar a la seva existència, es buscarà una nova funcionalitat com espai públic.

Tenim la ment oberta al canvi, a noves solucions i a nous arguments per millorar l’ús de l’espai públic. Es tracta de repensar per millorar la qualitat de vida. Augmentarem la xarxa de carrers semipeatonals per tota la ciutat, però sense vehicles aparcats, construint vies alternatives que vagin per tota la ciutat des de La Creu de Barberà fins a Ca n’Oriach. Fer possible un veritable circuit de carrer passejable i ciclable, on la restauració i el comerç hi trobarà espais de negoci, que vertebri la ciutat i millorari la nostra qualitat de vida col·lectiva.

 

        Planificarem intercanviadors modals (Pàrquing Plaça Espanya i Passeig de la Plaça Major)

        Adaptarem les línies i parades d’autobús a les noves línies ferroviàries.

        Impulsarem microautobusos de barri.

        Endegarem polítiques públiques contra el canvi climàtic i desenvoluparem 

un nou Pla de Mobilitat com a punt central i prioritari de la legislatura.

        Apostem decididament per la pacificació del trànsit als nostres carrers i avingudes, reforçant el transport públic com a servei primordial a la ciutat.

        Fomentarem la mobilitat activa segura, tant per vianants com per vehicles de mobilitat personal.

        Impulsarem la xarxa de carrers semi-peatonals de plataforma única i carrer-bici amb un circuit que no oblidi cap barri de la ciutat.

        Impulsarem el servei de bicing al conjunt de la ciutat amb uns circuits coherents i relligats.

        Modificarem els actuals traçats de carril bici de la Ronda Ponent i de l’Avinguda de la Concòrdia fent-los passsar per l’eix central de la via.

        Millorarem la mobilitat de les rondes de distribució interior – Gran Via i Carretera de Terrassa – evitant que el trànsit de pas les col·lapsi. Alhora evitarem que el trànsit es desviï cap a carrers residencials.

        Connectarem la Carretera de Castellar amb la Ronda Oest exigint a la Generalitat la construcció de la Ronda Nord per derivar el pas de trànsit de la Gran Via. És prioritari perquè els ciutadans recuperin qualitat de vida.

        Lluitarem per resoldre les problemàtiques en el tram de la C-58 entre Sabadell i l’AP7.

        Posarem especial atenció a la Ronda Ibèria, on no s’ha resolt de forma efectiva la sortida de vehicles, posant rotondes per evitar semàfors on no hi ha les dimensions adequades per un trànsit fluït.

        Reclamarem i impulsarem les infraestructures urgents que depenen d’altres administracions: L’enllaç amb la Carretera Castellar amb la Ronda Oest, el nus de Ca n’Alzina, l’estació de Can Llong o l’estació de l’Hospital Taulí...

        Considerarem la jerarquització d’eixos, la conformació d’illes de prioritat per a vianants i la creació de rutes protegides.

        Acordarem la mobilitat de l’Eix Central i la transformació de determinats trams vinculats a aquest eix.

        Combatrem els embussos quilomètrics a les vies interiors de Sabadell -els quals són nocius pel medi ambient.  - amb un replantejament integral de la mobilitat.

        Facilitarem el transport elèctric, predicant amb l’exemple, incorporant-lo a la flota municipal.

        Fomentarem una ciutat caminable i inclusiva mitjançant un Pla de carrers Inclusius i Segurs, posant de relleu la importància de les voreres, els passos de vianants i el mobiliari urbà.

        Incentivarem que els propietaris que disposin de solars sense edificar els puguin posar de manera temporal a disposició de la ciutat com a espais de concurrència, parcs infantils, horts urbans o aparcaments pels veïns. 




SABADELL COHESIONAT

La inclusió social i l’erradicació de la pobresa: Sabadell, ciutat inclusiva i cohesionada.

L’Ajuntament és un actor principal d’aquest eix social i ha de compartir aquesta responsabilitat amb la societat sabadellenca i les seves entitats educatives, esportives, del tercer sector, de salut o de cultura. Per tant, afavorirem aquestes aliances de cooperació per fer viables tant els projectes personals com els col·lectius o els de la societat civil, que és el que dona sentit al fet de viure en comunitat.

El desenvolupament integral de totes les persones, sobretot de les més vulnerables o de les que necessiten atenció especial i especialitzada.

Sabadell ha d’afrontar, d’una vegada per totes, el repte de l’habitatge i posar solucions a disposició de joves i gent gran. La promoció privada no sempre arriba a satisfer totes les necessitats i l’Ajuntament té l’ obligació de donar una alternativa. 

 


SALUT

Farem de Sabadell una ciutat saludable, amb l’aprofitament òptim del teixit social i comunitari i la millora en la participació ciutadana en el disseny i la coordinació dels serveis socials i sanitaris de la ciutat. La promoció de la salut, les persones més vulnerables i l’augment de les activitats i els espais salutogènics (que afavoreixin el manteniment de la salut front a la malaltia) són la nostra màxima prioritat.

Impulsarem sinèrgies entre serveis sanitaris, recursos i actius comunitaris (teixit associatiu, entitats benèfiques, centres esportius i de lleure,...) i l'administració local, per cercar l'equitat i la sostenibilitat a través de col·laboracions intersectorials en xarxa.

Des del Consell de Salut, veritable òrgan de participació ciutadana, promourem la participació de la ciutadania i dels agents socials en el disseny de les accions de govern en temes sanitaris, com a òrgan on es donen comptes entre entitats de la ciutat. Les associacions de veïns i l'ajuntament, seran els facilitadors del lideratge de la ciutadania en la cura d'un entorn més saludable.

Les accions externes al sistema sanitari influeixen de forma molt important en la promoció i la cura de la salut. Per aquest motiu desplegarem el Pla interdepartamental i intersectorial de Salut Pública (PINSAP) a tota la ciutat, i els recursos i actius comunitaris seran aprofitats de forma més eficient per prevenir i millorar els problemes de salut i facilitar de prescripció.

Els serveis socio-sanitaris de Sabadell tenen una elevada demanda assistencial de gran complexitat. Els ciutadans, i en especial els pacients, com a experts en la gestió de les seves malalties, haurien de ser més partícips del disseny dels processos d'atenció a les mateixes.  Hi ha col·lectius vulnerables (gent gran, famílies monoparentals, persones soles i en risc d'exclusió, infants...) a tots els barris, que no tenen cobertes les seves necessitats.  Des de l’Ajuntament facilitarem el  reconeixement de l’excel·lència, la recerca i la docència que es duu a terme als centres sanitaris de la ciutat, com el Parc Taulí, per tal que siguin més coneguts arreu del nostre entorn proper i a nivell internacional. El Parc Taulí, en tant que hospital connectat amb la ciutat  facilitarà la participació de la gent en el disseny de processos i serveis i  serà centre de trobada d'associacions de pacients que participaran en el disseny de circuits i processos assistencials.

Dissenyarem espais inclusius d'oci saludable per a les persones amb risc d'exclusió,  ja que els espais d'oci saludable per a tots els col·lectius són insuficients, i especialment per als joves, la gent gran i discapacitats.

        Augmentarem la coordinació entre serveis sanitaris i tots els actius comunitaris per a facilitar la implantació del PINSAP.

        Fomentarem la prescripció social a través de l'oferta de serveis adaptats a diferents col.lectius. 

        Millorarem els espais urbans per a fer de Sabadell una ciutat més saludable: posar a disposició dispensadors de bosses per recollir els excrements dels gossos, crear pipi-cans a diferents barris de la ciutat, augmentar el nombre i manteniment de papereres, millorar l'accessibilitat disminuint barreres arquitectòniques per a persones amb capacitats diferents, oferir accions d'educació en civisme a les escoles, recuperar espais verds a la ciutat.

        Farem del Parc Taulí un centre de trobada d'associacions de pacients que participaran en el disseny de circuits i processos assistencials.

        Oferirem formació al voluntariat jove, i es coordinaran les diferents iniciatives de voluntariat arreu de la ciutat, que permetran augmentar l'atenció domiciliària a la gent gran o amb necessitats.

        Sol·licitarem a la Generalitat l'augment de places públiques de residència i centre de dia per a la ciutat, així com que augmenti el concert de places a la ciutat.

        Plantejarem fórmules públiques o mixtes de residències per a gent gran.

        Exigirem a la Generalitat el compliment dels compromisos per oferir places públiques de residències, com és a el cas de la Residència del Sud.

        Farem una previsió necessària per com la ciutat afrontarà l’envelliment i la conseqüent cura d’aquests ciutadans.

        Posarem fil a l’agulla en la problemàtica de la deslocalització actual entre famílies i la seva gent gran.

        Garantirem parcs i espais de lleure en condicions a tots els barris.

        Endegarem un programa de treball comunitari remunerat (manteniment de jardins, neteja, manteniment de mobiliari urbà, reutilització de roba i aliments), per a les persones en situació d'atur perllongat.

        Dissenyarem espais d'oci saludable per a joves, gent gran i discapacitats.

        Destinarem ajuts específics a les famílies monoparentals per ulleres, plantilles i ortodòncies.

 

 

EDUCACIÓ

Sabadell s’ha implicat des de fa molts anys en l’educació dels seus ciutadans. Cal seguir potenciant un treball en xarxa que propiciï que totes les administracions col·laborin, cadascú des de les seves competències amb l’objectiu comú de millorar l’educació El principal actiu de Catalunya són les persones, de procedència diversa i units per la voluntat de construir cada dia un país millor, per fer-ho possible, cal posar en valor les capacitats de cadascú que prioritzen la inclusió i la cohesió.

 

Aquí rau la importància de l’educació; és el gran tresor d’una societat avançada que inclou el benestar de la gent i promou una formació de qualitat i equitativa al servei del progrés col·lectiu. Per això considerem l’educació com l’eix central de la construcció del nostre país. En aquest sentit possibilitar oportunitats educatives des de la infància a al llarg de la vida s’esdevé una aposta per l’excel·lència, tot cercant una educació universal des dels 3 als 18 anys promovent la universalització gradual dels 0-3 anys.

Defensem l’escola catalana, treballem i estem compromesos en:

        Garantirem un model de formació professional dual avançat, innovador i ben connectat amb el món laboral. Volem l'èxit educatiu de tots els alumnes. Volem dotar a les persones d'eines per afrontar els reptes que es trobaran al llarg de la vida, i per això cal implicar tot l'ecosistema educatiu (família, escola, entitats de lleure, administracions, etc.).

 

        Impulsarem el Consell de la Formació Professional. Donar-li una dimensió que vagi més enllà d’òrgan consultiu i formal, vehiculant les propostes al departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya  i donant protagonisme a les organitzacions empresarials locals, els instituts i el Centre de Formació Professional del Vapor Llonch.

 

        Blindarem des de l’àmbit local el model educatiu català i la política d’immersió lingüística. Col·laborarem des del Programa “Ciutat i Escola” amb els centres educatius.

 

        Col·laborarem amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en la planificació educativa immediata, a mig termini i a llarg termini.

 

        Revisarem el Mapa Escolar actual i formular propostes al Departament d’Ensenyament amb una perspectiva àmplia, 15 anys vista.

 

        Donarem nou impuls al desplegament del Mapa d’Escoles Bressol Municipals. Continuarem amb el procés iniciat i revisar la idoneïtat de construir un nou centre al barri de La Concòrdia, que ha quedat sense oferta en aquest nivell educatiu i planificarem l’obertura d’una al barri de Covadonga

 

        Atendrem amb equitat les necessitats de suport de l’administració local a tots els centres educatius en tots els trams: escoles d’Adults, centres públics i  concertats, formació no reglada.

 

        Crearem una oficina d’assessorament jurídic adreçada als centres educatius, per  temes de gestió pròpia i relació amb l’administració local: serveis extraescolars (menjadors, sortides escolars, ...), tràmits de registre i gestió de les associacions de pares i mares, aplicació de normativa recent (llei de contractació, assessorament en temes tributaris, etc).

 

        Establirem un Pla de Mobilitat als entorns dels centres escolars, un pla global que contempli un model de ciutat que pugui desplegar-se als voltants de totes i cadascuna de les escoles sense que les actuacions que s’implementin per un centre tinguin repercussió negativa en altres centres propers o en la mobilitat global a nivell de ciutat.

 

        Destinarem més recursos econòmics i humans al manteniment, neteja i vigilància dels centres. Revertir la obsolescència deguda a l’antiguitat dels edificis amb actuacions de reforma, actualització i millora, d’acord i conjuntament amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

 

        Reforçarem les didàctiques de suport a la identitat local, a través del Programa “Ciutat i Escola” i oferir recursos per divulgar temes locals relacionats amb la història, tradicions i festes locals, cultura popular, imatgeria, entitats i coneixement de la ciutat.

 

        Elaborarem Plans de col·laboració amb tots els departaments locals amb incidència als centres educatius: prevenció de la salut, sostenibilitat, cultura i esdeveniments culturals locals, etc.

 

        Crearem programes especials adreçats a millorar l’atenció escolar en centres que requereixen un esforç atesos els índex d’abandonament o absentisme escolar i garantirem un sistema de beques menjador per a famílies monoparentals i nombroses.

        Dotarem de centres de secundària a barris que, com la Creu Alta, ni tan sols en disposen i exigirem a la Generalitat el compliment dels seus compromisos en la construcció de l’escola Virolet a Can Llong.

        Optimitzarem els nombrosos equipaments dels que ja disposa la ciutat per dinamitzar-ne les activitats.

  


HABITATGE

Sabadell, com a totes les grans ciutats té problemes per posar a disposició de tots seus ciutadans un habitatge digne i en condicions, i la promoció privada no sempre arriba a satisfer totes les seves necessitats. La ciutat té un parc d’habitatges envellit i amb poca oferta de lloguer. L’Ajuntament té l’obligació moral i legal de donar-hi sortida.

Afrontarem el repte de l’habitatge per posar- ne suficient a disposició de joves i gent gran.

Planificarem la construcció sostinguda i constant d’un parc d’habitatges públic de lloguer a preus assequibles en sòl municipal, en la línia del que planteja la plataforma Sabadell 5000,  a partir de l’empresa municipal d’habitatge (VIMUSA) i en col·laboració amb la iniciativa privada, així com un pla integral de rehabilitació de l’habitatge, amb especial atenció a la millora de l’accessibilitat i de l’eficiència energètica

Farem un pla d’habitatge dotacional de lloguer (utilitzant el sòl de titularitat pública) destinat essencialment a les necessitats de la gent jove i de la gent més gran, utilitzant patrimoni municipal molt d’ell en desús i que en aquests moments s’està malmetent, sense malbaratar el poc sòl disponible de la ciutat.

I tot això ho farem  de manera sostenible per aconseguir una oferta suficient i atractiva perquè els joves es puguin quedar a la nostra ciutat.

Sabadell  ha de deixar de fer efecte crida per a ocupacions conflictives que no poden seguir causant neguits i mala convivència veïnal.

        Potenciarem el parc d’habitatge de lloguer amb un Pla de Xoc per a l’Habitatge Públic de Lloguer que combati frontalment la gentrificació

        Construirem l’habitatge públic de lloguer especialment adreçat al col·lectiu de 18 a 45 anys,  el de majors de 65 anys i a famílies monoparentals a un preu que no depassi els 450 euros mensuals. 

        Elaborarem un catàleg d’infrahabitatge per tal d’identificar els habitatges dels col·lectius més vulnerables. 

        Promulgarem la conjunció de la intervenció pública i privada per la creació d’habitatge social.

        Intervindrem en la creació d’habitatge de promoció pública (HPP) conscients que disposem de VIMUSA, un organisme propi i especialitzat que hem de potenciar.

        Donarem suport a l’habitatge públic d’iniciativa privada. Col·laborar en la seva promoció oferint totes les facilitats possibles i eliminant el màxim de traves burocràtiques ha de ser el nostre objectiu.

        Aconseguirem la cessió d’habitatge buit avui encara en mans de financeres, tal i com altres ciutats del nostre entorn han fet,  ja que no sempre podem dependre d’un consum de sòl que la ciutat no sempre disposa.

Desenvoluparem projectes d’habitatge dotacional públic per resoldre el problema greu i urgent d’habitatge a Sabadell. Aquest tipus d’habitatge, de titularitat pública, de lloguer i destinat a gent jove i a gent gran, no consumeixen nou sòl ja que aprofita edificis públics que actualment no es destinen a l’habitatge.

        Garantirem unes regles del joc iguals per a tothom, transparent i obert.

        Definirem àrees de regeneració de les zones més desafavorides, impedint la proliferació de màfies organitzades que es lucren amb  l’ocupació.

        Elaborarem un Pla de Coordinació pel Dret a l’Habitatge amb policia municipal, Mossos d’esquadra, Serveis Socials de l’Ajuntament, Fiscalia, Jutgessa Degana i col.legi d’advocats per tal de garantir el Dret a l’habitatge de totes les persones

 

 


ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL

La ciutat de Sabadell som les persones. Som més de 210.000 habitants i genera una feina ingent que recau a les espatlles de les més de les 1.500 persones que treballen en la maquinària municipal i que les haurem d’il·lusionar de nou.

Les seves capacitats i qualitats s’han d’estimular perquè la ciutadania trobi en la seva administració més propera, el seu ajuntament, una administració còmplice i no una administració  lenta, burocràtica o distant.

Retornem la il·lusió i la confiança en la nostra administració més propera amb una millor i eficient  cooperació que no interferència, entre política i tècnica amb un únic objectiu: que les persones que hi treballen  puguin fer la feina que tan bé saben  fer al servei de les persones.

Totes les persones necessitem eficiència i bons serveis accessibles per a tothom, independentment de la seva realitat i per això cal col·laboració al servei de la cohesió social i del progrés col·lectiu. És clau ,doncs, empoderar la ciutadania  i les associacions de veïns i veïnes, així com  les moltes entitats que es dediquen a l’atenció especialitzada de les persones amb discapacitat que fan una assistència especial i molt especialitzada que de recaure a espatlles de l’ administració pública, no estaria tan ben garantida.

Paguem impostos elevats i per tant ens mereixem serveis de qualitat i que arribin arreu. Ens mereixem una ciutat neta cosa avui no és així malgrat el fort augment del rebut d’escombraries.

Ens mereixem una  ciutat segura perquè l’espai públic és de totes i tots, i ens hi hem de sentir segures, amb la complicitat d’una policia amb plantilla suficient s sí, però sobretot amb un espai públic  ben il·luminat, ben cuidat, endreçat i adaptat a les persones i a totes les seves capacitats.

Una marca de ciutat reconeixible i que li permeti jugar un rol de lideratge tant al Vallès com a la resta de País i més enllà. Millorarem la relació de la ciutadania amb l’administració local creant un servei de finestreta única a través del mòbil, on el ciutadà disposarà de tota la informació, i on podrà comunicar-se  i gestionar tots els tràmits.

        Actualitzarem, simplificarem i adequarem les ordenances municipals.

        Garantirem els serveis bàsics; La neteja viària, el manteniment de parcs i espai públic, seguretat ciutadana, subministres públics... Revisant un per un tots els contractes públics existents i acordant amb les concessionàries els acords necessaris per tal d’assolir l'excel·lència en el servei que es mereix la ciutadania.

        Agilitzarem la tramitació de llicències i la contractació de serveis per part de l’administració amb la creació d’un departament específic i especialitzat que permeti donar resposta ràpida al ciutadà.

        Gestionarem, reclamarem i impulsarem els equipaments que depenen d’altres administracions.

        Farem plans de formació continuada per a tot el personal de l’administració que aporti més i millors coneixements directament aplicables a les seves funcions professionals, per millorar la prestació del servei diari.

        Efectuarem un control dels coneixements adquirits, també en la formació on-line i l’incentivarem mitjançant la millora de les condicions laborals.

        Organitzarem l’estructura municipal de manera gerencial amb autonomia de gestió i amb encàrrecs clars per a fer inversions notables en un temps programat. Sabem quin model de ciutat volem a partir d’un programa pensat, discutit i treballat que farem més participat amb l’opinó de la ciutadania però partint d’idees clares, la mateixa filosofia que s’aplicarà en la planificació i execució dels pressupostos municipals.

        Farem  un Ajuntament modern amb criteris d’eficiència i eficàcia en la gestió.

        L'Ajuntament de Sabadell complirà escrupolosament el reglament d’usos lingüístics.

 

 


ESPORT

Sabadell és ciutat esportiva, on l’èxit dels i les nostres esportistes han portat el bon nom de la ciutat arreu. Els equipaments esportius, totes les entitats esportives, públiques i privades han de sumar sinèrgies juntament amb l’ajuntament. Col·laborar amb totes elles perquè en definitiva, els valors cívics de l’esport, la seva capacitat educativa, la seva potencialitat com a eina de suport al tercer sector social, han de ser vistos com a actors principals d’aquest nou Sabadell. A més a més, el món de l’esport te un rol principal en el desenvolupament de la recerca al servei de la salut, de la investigació i per tant de les oportunitats laborals. Estem a punt per exportar marca en l’esport.

 

Entenem l’esport i l’educació física com a instrument generador de valors cívics, part i instrument d’una educació integral. L’Esport és una eina de millora social de suport al tercer sector, per la seva labor en l’exclusió social, famílies amb pocs recursos, dependència, esport adaptat, refugiats… L’Esport és un motor econòmic, genera llocs de treball a partir d’esdeveniments esportius, estades esportives, campus…

        Incrementarem el nombre de persones que fan esport amb campanyes de motivació i posarem especial atenció en l’esport base. Pedrera del futur.

        Garantirem el major nombre possible de disciplines esportives.

        Incrementarem la pràctica esportiva dins del món laboral i després de l’etapa escolar, a partir dels 16 anys.

        Establirem un sistema de descomptes per a famílies monoparentals i nombroses per fer activitats esportives i culturals.

        Assegurarem el bon ús i el bon estat dels espais esportius disponibles.

        Potenciarem la pràctica esportiva a  l’espai natural i democratitzarem l’ús dels patis de les escoles públiques.

        Esdevindrem ciutat organitzadora d’esdeveniments esportius de referència a la ciutat.

        Potenciarem la unió de sectors i àrees de l’ajuntament coordinant salut, serveis socials i esport.

        Millorarem la col·laboració dels sectors públics i privats.

        Millorarem la relació amb la resta d’administracions i agents esportius: Generalitat, UFEC, Consell Esportiu, Empreses d’àmbit Esportiu, altres ajuntaments…

        Revisarem la política de subvencions amb un seguiment exhaustiu de les mateixes i prioritzant-les adequadament.

        Potenciarem sinèrgies per augmentar el nombre de béns esportius i campus training a la ciutat.

        Democratitzarem un pla director Esportiu mitjançant el debat a través del Consell Municipal de l’Esport.


 


CULTURA

Som ciutat cultural amb entitats de primer nivell i amb molt talent artístic de tota mena, que cal acompanyar i promoure cedint espais a la creació, que afavoreixin l’exhibició i la difusió de les creacions. Alhora cal que ens dotem d’un espai polivalent, que permeti concerts i exhibicions culturals, conferències o congressos. Som una capital de 210.000 habitants, ens mereixem un espai on el nostre talent pugui lluir i exhibir-se.

 

La Cultura municipal l’entenem com un dels grans motors de cohesió social, que a la vegada ajuda als ciutadans i ciutadanes a ser més crítics i per tant més lliures. I en un moment històric on els drets i les llibertats personals i de conjunt estan en risc, farem unes polítiques valentes que apostaran per la Cultura i la situaran en el centre del relat de ciutat.

La ciutat de Sabadell sempre ha estat una ciutat amb un extens teixit cultural associatiu. Per tant, quan parlem de la cultura sabadellenca, parlem d’un objectiu comú que persegueix la societat civil com a col·lectiu, les entitats culturals de la Ciutat, l’empresa privada, i les institucions públiques. I ara més que mai, cal preservar la cultura de la ciutat.

Potenciarem pel seu valor pedagògic i de recuperació de la memòria col·lectiva els Museus de la ciutat. Impulsarem el projecte “Ciutat Museu” per donar a conèixer el patrimoni històric, arquitectònic, industrial, paisatgístic i cultural de la ciutat. Impulsarem el projecte del Museu Tèxtil.

I en aquest context és on la màxima institució del municipi, que és l’Ajuntament, ha d’estar al costat d’aquesta cultura integradora i de cohesió, per preservar el dret a la cultura establert a l’Estatut de Catalunya de 2006.

En el terreny social, les biblioteques i centres cívics han tingut i tenen un paper principal com a equipaments de proximitat, i mostren el seu paper inclusiu acostant la cultura a tot el territori municipal dignificant les zones. Sovint han estat seu de les diferents activitats socials i culturals, que les entitats i agrupaments han desenvolupat.

Però la gran tasca i la creació  del teixit cultural de la Ciutat avui demana més per poder créixer i seguir avançant. Hem tocat sostre  quant a equipaments i cal una aposta valenta en aquest àmbit.

Les celebracions festives han de ser motiu per mostrar el potencial cultural de la ciutat i les seves arrels, per aquesta raó estarem al costat d’aquelles entitats que ens expliquen com a ciutat, per entendre d’on venim i el què som.

Som una ciutat rica culturalment, plena d’entitats de les que surten molts dels nous talents del País, en canvi les principals gires artístiques no paren en la nostra Ciutat, ni els nous potencials es donen a conèixer tal com es mereixen.

        Posarem la cultura en el centre de la política, en quant a eina de cohesió social, i formació de l’esperit crític dels ciutadans.

        Crearem el Palau de Cultura i Congressos que pugui acollir les diferents gires artístiques que a dia d’avui no passen per la nostra Ciutat o els espectacles de gran format que programen les escoles de música i tanmateix pugui satisfer totes les necessitats d’entitats de referència nacional com els Amics de l’Òpera de Sabadell o l’Orquestra Simfònica del Vallès

        Unificarem el Conservatori de Música  i adequarem espais culturals als quatre punts cardinals de la ciutat

        Acompanyarem a aquelles empreses culturals de la ciutat que porten amb orgull el nom de Sabadell més enllà del nostre territori, i ajudar-los a crear aliances amb altres Institucions i donarem suport als agents que vulguin fer un pas més en la professionalització de la seva activitat cultural.

        Dotarem els artistes de més espais de creació per grups petits de teatre, música, dansa etc., per donar sortida a tot l’art que la xarxa cultural crea en el seu dia a dia.

        Facilitarem les gestions burocràtiques per tal  que les entitats es puguin dedicar millor a la seva tasca.

        Potenciarem la col·laboració entre les diferents entitats culturals.

        Crearem un espai per la imatgeria festiva de la Ciutat, que ajudi a les entitats a l’hora de poder guardar les seves figures de la cultura popular, i a la vegada serveixi com a espai de coneixement pels més petits.

        Facilitarem a les escoles especialitzades en les diferents disciplines artístiques espais on poder mostrar el seu talent.

        Recuperarem el Castell de Can Feu, com a espai cultural i de lleure ajudant a recuperar també la seva història.

        Construirem un espai porxat al Passeig de la Plaça Major per tal de poder allotjar esdeveniments culturals independentment de la climatologia.

        Garantirem l’accés a la cultura a tots els  districtes de la ciutat i donarem suport a les diverses manifestacions culturals que ajuden a configurar la realitat social de la nostra ciutat.

        Consolidarem els nostres equipaments culturals de proximitat i  garantirem la renovació dels fons de les biblioteques de Sabadell.

        Donarem visibilitat a les entitats de cultura popular que ens són pròpies de País.

        Crearem un òrgan de gestió dels equipaments culturals per rendibilitzarlos millor.

        Apostarem per la figura del gestor cultural extern per a incrementar la programació  cultural estable a la ciutat

        Farem que Sabadell organitzi esdeveniments culturals de primer nivell que permetin que la ciutat sigui reconeguda i pugui exportar marca.

        Treballarem per tal que Sabadell sigui capital de la Cultura Catalana l’any  2022

        Els diferents museus de Sabadell són elements estratègics de l’activitat cultural i de desenvolupalment econòmic, en aquest sentit elaborarem un Pla d’actuació de Museus per professionalitzar-ne la gestió i la seva actualització a les tecnologies del S XXI. Volem museus vius, interactius i moderns i que siguin també un espai de projecció dels artistes del municipi. Sabadell tindrà el seu Museu Tèxtil que volem allotjar al Vapor Pissit.

        Farem de la Fàbrica Sallarès Deu del barri de Gràcia un espai que allotgi diferents creadors artístics de totes les disciplines que avui no tenen un espai on crear i exhibir la seva obra.

        Prestarem especial atenció a la creació musical i al talent emergent que és molt a la ciutat, augmentant els espais de música en viu i les actuacions de carrer per tota la ciutat

        Farem el Pla de l’Oci Nocturn , que no estigui concentrat en un únic espai en coordinació amb el gremi d’Hosteleria i els empresaris del sector

        Crearem el Premi de les Arts Escèniques Ciutat de Sabadell


 


32 BARRIS, 1 CIUTAT

La ciutat sostenible és aquella que es caracteritza per desenvolupar tot el potencial des de la proximitat. Proximitat en el comerç, en la mobilitat, en els serveis, el seu dinamisme cultural o associatiu, els espais públics comunitaris, els parcs i places... La proximitat és l’espai de la nostra vida quotidiana, la dels carrers i places més pròxims, la dels veïns i veïnes i l’espai de socialització per excel·lència.

 

Per aquest motiu l’escala en la que treballarem des de l’ajuntament serà la dels nostres barris. Ho fem, tant per una qüestió de sentit de pertinença dels veïns i veïnes, com per la seva pròpia història i, sobretot, perquè treballarem en una escala on les persones i els problemes que puguin tenir siguin fàcilment identificables.

 

Relligant els barris, la seva connectivitat i evitant la seva segregació i/o aïllament potenciarem la ciutat en el seu conjunt.

 

Superarem el model de ciutat que s’organitza funcionalment: La ciutat residencial, la ciutat del treball, la ciutat dels serveis, la ciutat de l’oci i la ciutat del lleure. Aquest model de ciutat que segrega barris i activitats funcionals ens ha portat a no tenir una visió de conjunt de la ciutat i dels seus actors, provocant ja sigui el desenvolupament desiguals d’unes zones en detriment d’altres, com que no hi hagi una veritable actitud col·laborativa entre les diferents dinàmiques.

 

        Evitarem la segregació urbana que separa els barris en funció de la seva activitat funcional.

        Lluitarem contra el desenvolupament desigual d’unes zones en detriment d’altres.

        Apostarem per una veritable activitat col·laborativa entre les diferents dinàmiques de la ciutat.

        Una ciutat inclusiva ha tenir especial cura d’infants, gent gran i persones amb capacitats físiques o intel·lectuals diferents així com dels diferents models de família.

        Fomentarem una ciutat caminable i inclusiva mitjançant un Pla de carrers Inclusius i Segurs, posant de relleu la importància de les voreres, els passos de vianants, el verd urbà i el mobiliari urbà.

        Garantirem la convivència entre ciutadans garantint els drets i exigint els deures de la població.

        Treballarem per fer un reglament on s’incorpori un cens dels animals de companyia.

        Endegarem projectes de formació intensiva als tècnics municipals perquè informin i expliquin als propietaris com cuidar dels animals de companyia.

        Evitarem que les persones condemnades per maltractament animal no puguin tornar a adoptar a la nostra ciutat. 

        Recuperarem espais per la ciutadania perquè esdevinguin espais comuns de referència, que el seu paisatge i dinamisme generin sinèrgies per la ciutat.

        Habilitarem espais a tota la ciutat per a la plasmació de l’art urbà (grafittis).

        Re-equiparem aquells barris que estan infradotats, com el cas de Can Puiggener, Poblenou o Torre-romeu. Barris que cal urbanitzar, dinamitzar i recuperar pels seus ciutadans.

        Incorporarem plans de polítiques d'equitat de gènere que vetllin per la igualtat de gènere a Sabadell alhora que revisarem i avaluarem els que ja estan aprovats com estratègia de coordinació de les polítiques publiques.

         Aprovarem plans d'igualtat des de l'ajuntament així com protocols d’actuació envers l’assetjament sexual per raó de sexe del propi ajuntament.

        Incorporarem la transversalitat de la perspectiva de gènere, a nivell de discurs i de pràctica, per part del consistori, les regidories, el ple municipal i el personal tècnic de l’ajuntament, nomenant un referent de gènere de tot l'ajuntament que pugui elaborar un informe anual de la incorporació de la transversalitat de gènere.

        Formarem en polítiques d'equitat de gènere de tot l'ajuntament començant per tots els electes, però també les línies de comandament del propi municipi, assessories jurídiques i òrgans de contractació.

        Donarem suport als grups feministes i a les entitats de defensa dels drets de les dones, i impulsar-ne la participació en el disseny, l'elaboració, el desenvolupament i l'avaluació de les polítiques d’igualtat i de transversalització de gènere, a traves de la creació de Consells de Dones locals, per tal de fomentar la participació política de les dones.

        Crearem regidories d'igualtat de gènere.

        Incorporarem noms de dones al nomenclàtor de Sabadell per tal de fer un reconeixement a totes les dones del municipi, que històricament han estat menystingudes i invisibilitzades.

        Incorporarem la paritat en tots els òrgans col·legiats del Sabadell i en totes les mencions i distincions que s'atorguin.

        Incorporar clàusules d'igualtat i conciliació en la contractació publica.

        Impulsarem actuacions positives per les dones per tal d'aconseguir l' apoderament econòmic i polític.

        Incorporarem els pressupostos amb visió de gènere.

        Establirem mecanismes en contra de la publicitat sexista de la nostra ciutat 

        Configurarem protocols municipals contra l'assetjament sexual a l'espai públic.

        Crearem i dinamitzarem els circuits de violència masclista a l'àmbit municipal, per tal de fer prevenció, sensibilització, atenció i recuperació de les dones víctimes de violència masclista

        Fidelitzarem horaris dels plens municipals que compleixin amb els horaris corresponsables.

 




 


SABADELL D’OPORTUNITATS

Som una ciutat històricament industrial, però al igual que ha passat amb d’altres grans ciutats del nostre entorn, hem de reinventar-nos, hem de tenir capacitat de transformació i d’ atracció.

Les grans ciutats avancen cap a una concentració més gran de riquesa i de talent. En els temps actuals, les ciutats han d’estar molt ben concebudes.

Per això cal que l’ Ajuntament sigui l’element facilitador i exerceixi  d’acompanyant de tots aquells que vulguin implementar i desenvolupar el seu projecte empresarial a la ciutat. Ho farà simplificant els tràmits i les gestions administratives, creant més centres de cooworking i incubadores d’ startups, obrint oficines d’ atenció empresarial a diferents punts de la ciutat, impulsant així la dinamització de les activitats econòmiques i de coneixement. Creant la figura del Coach Empresarial Personalitzat, una persona experta que ajudarà als empresaris i emprenedors a buscar ajuts i subvencions, locals i espais per la instal·lació dels projectes, gestionar els tràmits i permisos inicials, etc.

El nostre repte és convertir Sabadell en una ciutat moderna, sostenible i intel·ligent. Projectar la ciutat al futur amb la implantació d’un sistema de gestió integral SMART CITY, millorant l’atenció i les gestions dels ciutadans, la mobilitat, el transport, la contaminació, l’estalvi energètic, l’activitat econòmica, i en general de totes les persones que viuen, visiten i treballen a Sabadell: pàrquings públics, informació del trànsit, enllumenat dels carrers, recollida de brossa, gestió d’accidents i urgències,…

Desenvoluparem polítiques que afavoreixin la implantació de les TIC a partir de criteris d’igualtat i garantint la igualtat efectiva de dones i homes en les polítiques de promoció i d’inclusió digital i prestarem especial atenció en garantir el no sexisme en l’àmbit de les TIC especialment entre infants i joves.

Promourem els continguts creats per dones en la societat digital.


Avançarem cap a una societat més sostenible des del punt de vista mediambiental i potenciarem el paper de les energies renovables. Ho farem donant suport a la instal·lació de fonts d’energia renovable, punts de recàrrega per els vehicles elèctrics, i sostres solars.

Les polítiques de mobilitat, on fa uns anys es visualitzava una ciutat d’alta densitat amb àmplia xarxa de carrils bici, car sharing, transport públic i cada vegada menys vehicle privat, s’han vist desbordades amb l’aparició de noves formes com el patinet elèctric i les bicis dockless, i per descomptat les motos elèctriques. És cert, en el futur sembla que aquesta mobilitat s’adaptarà a la mesura de cada butxaca i cada necessitat, i la tendència dels fabricants és totalment cap al cotxe elèctric, i ja es preveu que en el 2030 un 30% del parc automobilístic sigui elèctric.

La realitat ha resultat ser més complexa de l’esperat i ha superat les previsions. Integrar-la construint una ciutat millor és el repte. Ara tot s’orienta a les dades, tenim data drivencities i data labs, però costa relacionar-la amb l’administració. Pagar una multa, empadronar-nos, conèixer les nostres dades, queixar-nos. Sabadell tindrà l’Administració a un clic.

Serà intel·ligent,  amable i eficient per veure venir les coses, les transformacions i preparada per afrontar-les.

Quan això és així, les administracions - els ajuntaments - només els queda una carta per aspirar a aquestes inversions: formar la gent i retenir-la.

Els motius: la inversió tecnològica va allà on hi ha el talent.  Talent en aquest cas és gent amb formació elevada. Gent a la que se li pagaran salaris més alts, però que retornaran en més productivitat i resultats. Talent crida talent.

Qualsevol ciutat que vulgui ser important ha de cuidar les seves petites  empreses i ajudar que creixin.  Ajudarem a crear start-ups i també, consolidarem les anomenades scale-ups, que són aquelles empreses que ja estan assentades, i amb projectes de creixement importants.


Farem que Sabadell esdevingui una ciutat atractiva i d’ acollida per la captació i retenció del talent,  i l’ impuls de l’ emprenedoria i l’ activitat empresarial.

Hem d’ atraure per qualitat de vida, per seguretat, per connectivitat geogràfica i per l’ alta oferta cultural i d’oci. Farem realitat el cercle virtuós de:  Viure + Estudiar + Treballar + Emprendre + Consumir producte local + Gaudir a la ciutat. Aconseguirem que aquella persona que decideixi instal·lar-s’hi per estudiar també es vulgui quedar a viure a Sabadell quan acabi la carrera. Que decideixi endegar-hi el seu projecte laboral, de negoci o emprenedor i formi el seu nucli familiar a Sabadell. En definitiva, que Sabadell sigui la seva opció.


 

COMERÇ

Sabadell és una ciutat d’eixos comercials. De l’Avinguda Matadepera, a l’Avinguda de Barberà, de l’Eix Macià al Centre, de la Rambla a la Carretera de Barcelona, de la Ronda Zamenhof a la  Carretera de Prats, i tantes altres... Hem de vetllar per preservar i potenciar  tot el que aporten els nostres eixos comercials alhora de vertebrar els nostres barris a partir del comerç de proximitat.

L’expansió del grans centres comercials fora de la ciutat han fet que els espais que històricament havien estat el nostres referents de proximitat hagin perdut atractiu i vigència. Recuperarem aquests espais per a la ciutadania, per tal que esdevinguin espais comuns de referència. El seu disseny incorporarà elements que permetran que el seu paisatge i el seu dinamisme generi sinergies amb altres sectors. Així, per exemple, passejar pels nostres eixos comercials ha de tornar a ser una experiència agradable i de convivència  perquè si l’espai no és atractiu la gent no hi va i el teixit comercial se’n ressent.

Redefinirem l’Eix Central, des de la Pl. Dones Treballadores (Alcalde Marcet) fins a la Gran Via, racionalitzant la mobilitat, guanyant espai per a les persones, fomentant la seva interacció i creant noves oportunitats econòmiques.

Per aconseguir-ho, com a  primer element clau, recuperarem l’Edifici de Correus, que catalitzarà la transformació de la Via Massagué, dotant- lo d’un ús cultural, gastronòmic i d’oci.

Un segon element clau és l’apertura de l’aparcament del Passeig Manresa (FGC), inoperatiu per raons polítiques. La seva entrada en funcionament permetrà alliberar l’espai de l’actual aparcament del Vapor Turull, recuperant-lo com espai públic per a la ciutat.

Finalment, transformarem el Passeig de la Plaça Major perquè esdevingui el cor de la nostra ciutat, amb un projecte orgull per a tot els sabadellencs fent de Sabadell la capital comercial del Vallès.

Volem una ciutat atractiva i ho farem juntament amb les entitats i gremis sectorials de comerç, donant suport a les polítiques actives de promoció del nostre comerç de proximitat. Ho farem facilitant l’accés als grans eixos comercials de la ciutat, millorant la senyalització i els sistemes d’aparcament

        Impulsarem les zones d’atracció comercial principals – Centre, Mercat, Ca n’Oriac o la Creu de Barberà– així com les àrees de comerç de proximitat.

        Simplificarem la hiperregulació en el sector del comerç.

        En el marc del nou Pla de Mobilitat, incorporarem noves zones de pacificació del trànsit en eixos comercials centrals.

        Endegarem una política urbanística que acompanyi el comerç de proximitat, atenent l’espai públic com a element imprescindible per fomentar la sociabilitat i la seguretat. Volem un urbanisme compromès amb el comerç de proximitat, que fomenti la dinamització comercial.

        Cuidarem de la qualitat dels carrers i voreres, el mobiliari urbà, l’enllumenat, la seguretat i tots els elements imprescindibles perquè es desenvolupi, es fomenti i es dinamitzi la qualitat comercial i de serveis de la nostra ciutat.

        Implantarem un model de tarifació que afavoreixi l’ús dels pàrkings i la llarga estada a la ciutat.

        Crearem una targeta de fidelització per als clients amb descomptes en botigues, aparcaments i transport públic.

        Dissenyarem una App amb tots els comerços, tipus establiment, rutes i recomanacions i que permeti la compra on line als comerços de la ciutat.

        Crearem la figura del dinamitzador comercial per ajudar a captar el millor comerç per tal que esdevinguin locomotores comercials a cada zona i sector.

        Gestionarem les capacitats de cada zona d’atracció comercial fent funcionar els sectors complementaris al comerç com la restauració, la cultura, els teatres, els concerts...

        Dotarem l’àrea Comerç Centre d’una bona estructura de transport públic i d’aparcament de proximitat.

        Obrirem el pàrquing del Passeig Manresa.

        Implementarem una tarifació dels pàrquings per fer accessible i atractiva l’experiència de visitar el centre per tothom qui ho desitgi, beneficiant així tots els serveis i comerços de la zona, amb especial atenció a fer més accessible l’aparcament del Taulí.

        Proposarem una gestió diferent de la zona del Mercat Central on replicarem models d’èxit com els que hi ha a Barcelona al mercat de Santa Caterina o a Madrid, al Mercado de San Antón, apostant per gastronomia de quilòmetre zero i per tant afavorirà l’afluència de públic a tota hora del dia

        Dinamitzarem la Via Massagué, fent un carrer d’un sol sentit, voreres amples i ben il·luminades. 

        Farem de l’antic edifici de Correus de la Via Massagué, peça central de la via, un element principal d’atracció, dotant- lo d’un ús cultural, gastronòmic i d’oci que revitalitzi l’entorn.

        Annexionarem la Via Massagué amb el Passeig de la Plaça Major, fent de la Plaça Marcet una porta d’entrada al centre històric i comercial de Sabadell.

        Desenvoluparem una adaptació normativa per l’espai, pactat amb els propietaris i l’ajuntament, per tal de dur a terme una política que faciliti la implantació de lloguers econòmics durant els anys d’inici de l’activitat comercial.

        Facilitarem la creació d’espais per a restauració amb personalitat pròpia.

        Farem un nou Pla d’usos al Barri de Gràcia per permetre la implementació de nous comerços i activitats singulars a l’estil del barri del Born de Barcelona

        Racionalitzarem les zones de càrrega i descàrrega per apropar-les als comerços.

        Millorarem l’aparcament a Ca n’Oriac, fent que tots els aparcaments funcionin amb normalitat.

        Dotarem de zones de rotació per agilitzar el comerç.

        Fomentarem el comerç als barris i alhora protegirem el comerç que ja existeix, entenent que el comerç de proximitat dona servei i vida al barri.

        Aconsellarem i acompanyarem els comerciants a partir de les seves necessitats.

        Durem a terme un Pla de Dinamització dels Eixos Comercials des d’un punt de vista urbanístic.

        Apostarem per una il·luminació de qualitat i singular durant les festes de Nadal que acordarem amb les associacions de comerciants i quin cost serà assumit per l’ajuntament

 


EMPRESA I INDÚSTRIA

Apostarem pel format “Made in Sabadell”, com a conseqüència de la transferència de coneixement, entre el món emprenedor,  les universitats i centres tecnològics, per llançar-nos al món amb el nostre mostrari. Quan temps fa que no sortim a vendre la nostra potencialitat per atraure més talent i inversió?.Toca tornar-ho a fer.

La inversió tecnològica va on  hi ha talent i gent amb formació́ elevada. Gent a la que se li pagaran salaris més alts, però̀ que retornaran en més productivitat i resultats. Talent crida talent.

Per fer-ho possible, el suport a l’emprenedoria i a la consolidació de projectes empresarials, han d‘anar de la mà de l’acondiciament dels polígons d’activitat econòmica, la seva accessibilitat i la seva competitivitat tecnològica. Tractarem el polígons d’Activitat econòmica com qualsevol altre carrer de la ciutat. Bon manteniment, neteja i il·luminació

Crearem el Consorci per la millora i impuls de l’activitat industrial, coordinant les necessitats de millora d’inversió i manteniments dels polígons, polítiques de promoció, internacionalització i projecció de la ciutat a l’exterior. 

Impulsarem activament nous espais de coliving i coworking, amb l’ objectiu d’ atraure aquests talents, especialment en les franges dels mil·lenials.

Potenciarem l’activitat i la creació de clústers en sectors emergents, pols d’activitat de creixement especialitzats i d alt valor afegit, que exerceixin de locomotora

Afavorirem el desenvolupament, la gestió i la cooperació público-privada, millorant la promoció del territori i el teixit socioeconòmic. Constituirem un consorci per millorar i impulsar l’activitat industrial, coordinant les necessitats de millora d’ inversió i manteniments dels polígons, polítiques de promoció, internacionalització i projecció de la ciutat a l’exterior.

L’ aposta per la transformació de l’economia en un model més equilibrat, amb aportació de la internacionalització, i la consolidació de les petites i mitjanes empreses industrials i les emergents.

Plantejarem i propiciarem iniciatives amb institucions privades que s’articulin de diverses maneres (incubadores, venturebuildings,…), que permeti posicionar-nos com un Hub d’innovació en aquests sectors emergents.

Humanitzarem els polígons industrials, adaptant-los al s.XXI: incorporarem les noves tecnologies, ampliarem i millorarem les zones verdes i els serveis compartits, apostant per noves formes de mobilitat, més sostenibles.

        Potenciarem les sinèrgies entre el teixit empresarial, els Polígons d’Activitat Econòmica, els centres de coneixement i de salut i els eixos comercials.

        Programarem un pressupost anual per a les millores necessàries d’aquests polígons, equivalent al 10% de la recaptació en impostos municipals vinculats a les empreses de les zones determinades.

        Implantarem la xarxa de telecomunicacions que requereix la nova indústria (fibra òptica).

        Incorporarem l’aeroport de Sabadell i el Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona a l’activitat econòmica i del coneixement de la ciutat.

        Fomentarem les condicions des dels mateixos polígons d’activitat econòmica per a l’impuls del model de la nova economia sostenible i circular.

        Durem a terme el Pla especial Sabadell Parc Empresarial – Sant Pau de Riu Sec, com a nexe d’unió entre la ciutat i la Universitat Autònoma de Barcelona

        Recuperarem el patrimoni industrial de manera progressiva,  i els diferents vapors de Sabadell, donant-li nous usos com el de la instal·lació d’empreses TIC i empreses d’alta tecnologia, potenciant les sinèrgies entre la universitat i la ciutat.

        Reactivarem els polígons d’activitat econòmica, relocalitzant aquells usos que puguin ser compatibles – com el recreatiu – i dotant de millors serveis i accessos a aquests.

        La nostra serà una política d’aliances entre l’Ajuntament i la ciutadania, amb la societat civil, associacions, entitats econòmiques i socials de la ciutat, aliances amb la universitat i finalment aliances institucionals començant per les ciutats veïnes de Sabadell.

        Potenciarem clústers existents i emergents.

        Incorporarem esdeveniments de referència.

        Destacarem perfils de la ciutat, apostant per ells des de la iniciativa pública i privada.

        Dinamitzarem l’Eix Macià com a eix de serveis amb l’aposta per un nou edifici dels Jutjats i la creació d’un nou jutjat mercantil a la ciutat

        Donarem facilitats fiscals per la rehabilitació de naus antigues per a l’ús de noves empreses, centres de treball compartit, recerca i innovació.

        Fomentarem les accions col·laboratives amb Cambra, Gremis i sectors dinamitzadors de l’economia.

        Farem de Sabadell una ciutat d’acollida per a la implantació de noves empreses i projectes emprenedors: Business Friendly. Bonificacions fiscals per nous projectes.

        Crearem la figura del Venedor de Sabadell (el venedor de mostraris) que promourà la ciutat en els àmbits adequats on es capten inversions, a nivell nacional i internacional.

        Promourem la gestió público-privada de la fira de Sabadell.

        Incorporarem i potenciarem el Ripoll, no només com a parc natural sinó també per les seves potencialitat industrials i del coneixement

        Atendrem els polígons d’activitat econòmica amb la mateixa cura que ho fem amb els carrers de la ciutat.  Per aquest motiu han de tenir el manteniment, senyalització, il·luminació, infraestructures de mobilitat, transport públic i serveis generals adequats a les seves necessitats i realitat.

 

 


CONEIXEMENT I EMPRENEDORIA

Volem generar talent i volem retenir-lo i que la  recerca  transfereixi a la  nostra comunitat i ens ajudi a reorientar el desenvolupament urbà amb accions concretes en favor de la competitivitat de les  empreses, de la  cohesió social i de la sostenibilitat.

Per això és obvi que entre altres coses no podem seguir donant l’esquena i desaprofitar una infraestructura del coneixement com és el Campus de l’Autònoma a Sabadell. 

El Campus Sabadell és una estructura de ciutat i farem que guanyi atractiu  esdevenint una de les portes d’accés al Ripoll. Farem un Campus amb Riu perquè els i les estudiants puguin gaudir del Ripoll durant les seves estones d’oci, per fer-hi esport o simplement per gaudir de la natura i d’un marc privilegiat, per això afavorirem la connectivitat del Campus amb el Ripoll mitjançant una estructura de terrasses (similars a les existents al Priorat) per guanyar accessibilitat al riu per estudiants i ciutadania en general i que el nostre esdevingui un campus atractiu i en expansió.

Aquest campus, i per tant el talent que s’hi crea, ha de trobar un microclima òptim a Sabadell per generar nous projectes d’emprenedoria. Es troba estratègicament ubicat al mig del que anomenem el rectangle del coneixement format per l’Hospital Universitari Parc Taulí, l’Escola Oficial d’Idiomes, l’ESDI, la companyia d’Aigües i l’espai de la Fira Sabadell on les activitats firals que s’hi mostren, sens dubte  s’han de redimensionar a activitats que ens aportin singularitat i ens facin esdevenir un aparador i referència i per tant ciutat atractiva de fires especialitzades.

A tocar de tot això, l’aeroport: una infraestructura que sens dubte defensem, lligada a un sector important i d’alt valor afegit, com és l’aeronàutic. Tenim clar que l’aeroport,  dona servei i  ens dóna oportunitats de desenvolupament a la ciutat i a la comarca.

Si a més a més combinem el lideratge públic amb l’impuls privat i fem que Sabadell sigui més present amb veu forta en les iniciatives d’altres administracions i institucions superiors per tal de teixir vincles i intercanviar experiències, serem imparables.

Farem de Sabadell una “Sabadell Ciutat Universitària”: l’Esdi, l’escola Illa, la UAB campus Covadonga, l’Hospital Universitari Parc Taulí o l’Aeroport entre d’altres, així com la UAB, amb una comunitat educativa de més de 30.000 persones, formen part de la nostra realitat, que massa sovint ha restat amagada, poc promocionada i fins i tot deslluïda. Serem capaços d’enorgullir-nos amb aquests elements, que ressaltaran el factor de capitalitat, identitat i singularitat respecte altres ciutats.

Dignificarem l’ entorn UAB-Covadonga, i donarem suport a les activitats formatives d’alt nivell que organitza l’aeroclub de Sabadell.

Cedirem i dotarem de nous centres i equipaments (Caserna), per la recerca i innovació que puguin necessitar els centres universitaris

La demanda de talent en sectors emergents, especialment del món digital, creix cada vegada més. Farem possible que empreses i professionals es trobin a la ciutat. Que ni uns ni altres hagin de marxar fora a buscar el que no troben aquí. La col·laboració d’administracions públiques i el sector privat, faran front al repte de crear i retenir talent. Ajudarem a coordinar polítiques i activitats de transferència de coneixement dels centres universitaris, de recerca i de formació professional, cap a les petites i mitjanes empreses.

Col·laborarem en la definició de programes de FP dual adequats a la demanda empresarial.

Adaptarem els programes formatius a les actuals demandes del mercat  i potenciarem l’interès i la formació tant de les noves generacions com de persones que vulguin reorientar-se professionalment.

Crearem equips formats per emprenedors i científics, per treballar de manera conjunta en projectes d’àmbits tecnològics, mèdics o creatius. L’ objectiu serà crear productes o serveis, dins el format “Made in Sabadell”, que facin una ciutat exportadora de marca també en talent. Apostem per la transferència de coneixement, entre el món emprenedor i les universitats, centres tecnològics, etc.

Cooperarem activament amb els actors que dinamitzen i potencien el territori, com “Fem Vallès”, “Som Vallès”, AMB, Eix de B-30, etc. Hem d’ exercir lideratge i capitalitat.

Ara cal que deixem de pensar en la ciutat com la suma de tots aquests  elements per passar a fer que tots aquests es conjuguin a favor del progrés i les oportunitats. Cal que apostem per la Resiliència.

Tenim l’oportunitat de fer activitats de transferència de coneixement dels centres de recerca, d’investigació i de formació́ professional, cap a les petites i mitjanes empreses.

        Constituirem una confluència del coneixement entre l’Hospital Universitari Parc Taulí, Campus UAB Sabadell, UAB, ESDI, Escola Oficial d’Idiomes, la Companyia de l‘Aigua, l’Aeroport de Sabadell i el teixit econòmic laboral convertint l’Artèxtil, gran actiu patrimonial de la nostra ciutat en l’espai per acollir les startups i empreses d’innovació com a epicentre del nostre 22@

        Potenciarem el nombre de graus al Campus Universitari de la UAB Sabadell.

        Dignificarem tota la zona d’accés al Campus de Sabadell i aproparem la Facultat al riu fent-hi un campus que connecti i faci més accessible el Ripoll.

        Impulsarem el Parc Empresarial del Ripoll com a centre de desenvolupament del coneixement sostenible a la ciutat.

        Crearem la residència d’estudiants de Sabadell a la Plaça Antoni Llonch

        Apostem per una ciutat intel·ligent que posi a les persones al centre del desenvolupament i incorpori les TIC a la gestió urbana.

        Desenvoluparem un govern eficient amb eines d’smart-city, tant en processos de planificació col·laborativa i participació ciutadana

        Impulsarem una administració eficient adaptada a l’entorn smart per tal de donar millor resposta als reptes de comportaments socials, de mobilitat, de vitalitat comercial o cultural, de despesa energètica, de contaminació ambiental, de gestió de l’aigua i els residus, de participació ciutadana i, en definitiva, tenir una major eficiència dels serveis públics.

        Desenvoluparem l’Smart-city per reduir la despesa pública, atesa l’eficiència dels mecanismes intel·ligents.

        Apostarem per crear marca de ciutat, identitat reconeixible i personal que la pugui fer atractiva per la pròpia ciutadania.

        Consolidarem el lideratge, les aliances i la capitalitat que corresponen a la ciutat per ser una referència sectorial i territorial.

 

EIX GRAN VIA

La transformació de la Gran Via és el primer pas per al canvi a Sabadell

Als anys 90 es va remodelar l’Eix Macià, de dalt a baix. Tots en sentim orgullosos d’aquell esperit de canvi.

Actualment el carrer més important de la ciutat la parteix en dues meitats, una cicatriu que la divideix a parts iguals: 100.000 habitants a banda i banda. Una via de 6 quilòmetres de llarg que travessa pel mig la nostra ciutat i on més de 47 mil persones viuen a menys de 300 metres.

La Gran Via de Sabadell. Massa sovint col·lapsada, oblidada, on milers de cotxes es veuen obligats a transitar-la diàriament encara que sigui de pas, l’impacte urbà de la qual és desastrós. Ja pertoca, fa 45 anys de la seva existència i no s’ha plantejat cap proposta de canvi. L’estat d’estancament és deplorable, és imprescindible un canvi, un nou projecte urbà.

Fer una gran via verda, amb espais arbrats, fer reeixir el comerç, recuperar nous espais d’habitatge públic, viure-la, no només acceptar-la en la seva decadència. Alhora, estendre aquesta remodelació per fer renéixer el Ripoll, fer un aparador accessible al nostre patrimoni natural.

L’aturada des del punt de vista estratègic, que hem viscut durant més de 20 anys ens obliga a plantejar un projecte tan ambiciós com possible. Us proposo que repensem la ciutat, transformant la part més estratègica, més diversa i més coherent de la ciutat,  perquè forma part d’un continu urbà físicament reconeixible que ens dona una oportunitat immensa. Estem parlant de la Gran Via de Sabadell.

 

 

 

Avui la Gran Via és la principal oportunitat de transformació la ciutat de Sabadell de manera sostenible

Són 6 Km d’autopista urbana que ressegueix la ciutat de sud a nord, ocupa un total de 31 hectàrees (dos exemples per poder-ho comparar, l’Eix Macià fa 1km de llarg i la Meridiana de Barcelona 7 km) influeix a tots els districtes de la ciutat afectant a 11 dels 32 barris de la ciutat. Un espai on hi resideixen un total de 46.000 persones que estan a menys de 5 minuts a peu de la Gran Via i prop de 100.000 sabadellencs/ques viuen a menys de 10 minuts a peu d’aquesta via i tan sovint col·lapsada, oblidada, amb un impacte brutal en contaminació acústica i mediambiental. La antítesi de la sostenibilitat i la qualitat de vida

Per les seves dimensions, per la seva concentració de serveis, equipaments, activitat econòmica i del coneixement i població transformant la Gran Via transformarem la ciutat.

A més a més, La Gran Via ens ha de permetre fer entrar l’entorn natural del riu a la ciutat per deixar de ser una frontera i un buit urbà.

L’aeroport de Sabadell es troba en un dels extrems de la Gran Via. La mateixa Universitat Autònoma a la qual hi podrem arribar en bicicleta un cop acabat el projecte, l’hauríem de considerar com el tancament de la Gran Via i Sant Pau de Riu Sec, la ròtula que connecta Sabadell amb aquest important clúster de coneixement i recerca d’àmbit nacional.

El projecte Eix Gran Via és l’element vertebrador per la transformació de la ciutat que també permet millorar el parc fluvial i industrial del Ripoll que discorre en paral·lel, fent-lo més accessible als i les  sabadellenques i alhora, dotant-lo  de nous usos que en potenciïn el seu reeiximent econòmic i del coneixement en un entorn de patrimoni històric, industrial i natural incomparable

Avui la Gran Via és un riu d’asfalt, que segrega i és un dels principals contaminadors de la ciutat: cal pacificar-lo, per convertir-la en un pont que apropi les ribes separades, que uneixi barris i districtes que des de fa més de 50 anys viuen separats.

El projecte de la Gran Via que us proposem, vol dir deixar de parlar d’una ciutat parcel·lada funcionalment en àmbits, per parlar d’un tot integrat al voltant d’aquest espai Gran Via-Ripoll

Proposem una Gran Via pacificada amb dos carrils a banda i banda d’un espai central destinat a les persones, amb carril bici on es pugui passejar o conversar. No parlem de soterrar, parlem de pacificar tot el trànsit que discorrerà en superfície.

Això permetrà obrir carrers que  la travessin  de banda a banda fet que aproparà barris i per tant espais de comerç i vida per a les persones

Transformen la nostra economia, però també integrem capital natural i les infraestructures del coneixement. Un espai que ens permet naturalitzar sis kilòmetres de la ciutat, de sud a nord, i per tant repensar la mobilitat de tota la ciutat. Pensant amb la mobilitat activa (a peu, bicicleta o patinet) per accedir l’Eix Gran Via - Ripoll, els seus equipament i serveis.

Si Barcelona es va transformar obrint-se al mar i més tard amb el projecte del coneixement vinculat amb el 22 @ a Sabadell integrarem el Riu a la ciutat i aprofitarem tots els elements de la Gran Via fet que impactarà en positiu en  tots i  cadascun dels eixos: l’eix social, en l’econòmic i en el del desenvolupament urbà sostenible.

Tenim un gran projecte per fer passar la ciutat del gris de l’asfalt al verd urbà, que farà reeixir el comerç, una ciutat caminable, per viure-la al carrer, que tindrà en la qualitat de l’aire un actiu al servei de la salut de les persones i que farà viure la ciutat de cara al riu, el nostre patrimoni natural.

Aquest projecte només es pot dur a terme amb un gran pacte de ciutat i per tant amb la participació activa de tots els i les sabadellenques que se n’han de sentir partícips directes del projecte del nou Eix Gran Via. Per això crearem les eines necessàries, com en el seu dia va ser l’IDES (l’ Institut del desenvolupament de l’Eix Macià) i des d’on es podran integrar ciutadania i entitats  que desitgin  participar d’aquest gran projecte per tal de sentir-lo propi i de fer-lo realitat.

El projecte de la nova Gran Via és un projecte ambiciós que representa l’esperit de la nostra candidatura i en el que conflueixen els tres eixos entorn dels quals girarà la nostra acció de govern, perquè teixirà i cohesionarà la ciutat i reactivarà l’economia local generant més i millors oportunitats per a tots nosaltres. Apostem per aquest projecte i amb ell, consolidarem un model sostenible, de referència, que millori la nostra qualitat de vida. Un projecte d’una envergadura i unes conseqüències per Sabadell, com no s’ha vist en més de 20 anys.

Ens presentem a les eleccions amb l’objectiu de guanyar l’alcaldia d’aquesta ciutat amb una única intenció: Treballar per fer de la nostra, la millor ciutat per viure-hi i per viure-la. Perquè ens mereixem una ciutat millor

Comentaris

Entrades populars